Shigella

Shigella is een bacteriegeslacht dat de veroorzaker is van dysenterie en bloederige diarree. De besmetting ontstaat door persoon-persoon contact, ook via voedsel of water dat besmet is. Er is relatief weinig Shigella nodig om ziekte te veroorzaken bij de mens. De bacterie is redelijk maagzuurbestendig en komt dus gemakkelijk via de maag in de darmen.

Shigella
Shigella in ontlasting
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Stam:Proteobacteria
Klasse:Gammaproteobacteria
Orde:Enterobacteriales
Familie:Enterobacteriaceae
Geslacht
Shigella
Castellani & Chalmers 1919
Afbeeldingen Shigella op Wikimedia Commons
Shigella op Wikispecies
Portaal    Biologie

Shigella is vernoemd naar de Japanse bacterioloog K. Shiga, die het eerst Shigella dysenteriae ontdekte. Shigella-soorten zijn nauw verwant met Escherichia coli; hun genetisch materiaal is zelfs onderling uitwisselbaar. Zij kunnen met elkaar een genetische recombinatie ondergaan en zijn gevoelig voor dezelfde bacteriofagen. Het verschil tussen beiden berust op hun verschillend ziektebeeld bij voedselinfectie.

Shigella komt als besmetting voor in de darmen van mensen en hogere apen. Genezing van besmettingen met Shigella door toediening van bacteriofagen wordt in wetenschappelijke artikelen uitvoerig gedocumenteerd.[1]

Bij alle Shigella-soorten komen na autolyse toxinen vrij die tot het ziektebeeld bacillaire dysenterie bijdragen.

Bij de mens komen de volgende soorten voor:

  • Shigella boydii (vernoeming naar Boyd)
  • Shigella dysenteriae
  • Shigella flexnerii (vernoeming naar Flexner)
  • Shigella sonnei (vernoeming naar Sonne)

Deze soorten worden op grond van hun biochemische eigenschappen ingedeeld.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.