Seychellendaggekko

De seychellendaggekko[2] (Phelsuma abbotti) is een hagedis uit de onderorde gekko's en het geslacht van de madagaskardaggekko's (Phelsuma).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leonhard Hess Stejneger in 1893. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Phelsuma abbotti abbotti gebruikt. De soort is vernoemd naar de Amerikaanse ornitholoog William Louis Abbott.

Seychellendaggekko
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Vrouwtje met duidelijk zichtbare kalkzakken (rode pijl).
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Hagedissen en slangen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Phelsuma (Madagaskardaggekko's)
Soort
Phelsuma abbotti
Stejneger, 1893
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Seychellendaggekko op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De gekko komt voor in delen van de Seychellen, noordelijk Madagaskar, Aldabra, Nosy Be, Nosy Mamoko, Nosy Mitsio, Nosy Sakatia, Nosy Tanikely, Assumption en de Amiranten.

De seychellendaggekko bereikt een kopromplengte tot 5,6 centimeter en een totale lichaamslengte inclusief staart tot 11 cm. De hagedis heeft een groenbruine kleur en heeft een duidelijke tekening en lichte strepen. Het aantal schubbenrijen op het midden van het lichaam bedraagt 78 tot 80.

Van de seychellendaggekko is beschreven dat het dier graag op het schild van de seychellenreuzenschildpad (Dipsochelys dussumieri) zit. De gekko jaagt op kleine ongewervelden die op de mest van de schildpad afkomen. Bij gevaar vlucht de hagedis onder de schildrand van de landschildpad.[2]

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.