Serge en Beate Klarsfeld

Serge en Beate Klarsfeld is een Frans echtpaar dat al decennia speurt naar voortvluchtige oorlogsmisdadigers.

Serge en Beate Klarsfeld

Serge Klarsfeld begon als eerste te speuren en later voegde zijn echtgenote Beate Klarsfeld zich bij hem in deze missie. In 1979 richtten ze in New York de Beate Klarsfeld Foundation op.

Ze ontmaskerden vooral Franse oorlogsmisdadigers, zoals Maurice Papon. Ook zochten ze Duitse oorlogsmisdadigers die Franse Joden hadden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog: in 1972 spoorden zij Klaus Barbie, de 'slachter van Lyon', op in Bolivia. In 1979 werden in Keulen door toedoen van de Klarsfelds Kurt Lischka, Herbert Hagen en Ernst Heinrichsohn voor de rechter gebracht.

Deze rechtszaak leidde tot een bomaanslag op 9 juli 1979, die gericht was tegen het echtpaar Klarsfeld in Parijs en die een twintigtal auto's in de omgeving beschadigde. Kurt Lischka werd veroordeeld tot tien jaren gevangenisstraf, Herbert Hagen tot 12 jaren gevangenisstraf en Ernst Heinrichsohn tot zes jaren gevangenisstraf op 11 februari 1980. Lischka en Hagen werden echter al in 1985 vervroegd vrijgelaten.

In 1980 begon het proces tegen Ernst Ehlers en Kurt Asche, de leiders van de Gestapo in Brussel, voor de rechtbank van Kiel. Ernst Ehlers pleegde op de vooravond van zijn proces zelfmoord op 4 oktober 1980 en Kurt Asche werd in juli 1981 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.