Sderot

Sderot (Hebreeuws: שדרות, lett.: boulevard; Arabisch سديروت) is een stad in het zuiden van Israël, gelegen ten zuiden van Ashkelon en ten noordwesten van Beër Sjeva, op de plaats van het voormalige Palestijnse dorp Najd, waarvan de 600 bewoners ten tijde van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 zijn gevlucht. Volgens de Palestijnse lezing werden 719 mensen op 13 mei 1948 verdreven tijdens de Operatie Barak door de Negev-brigade. Hun 139 huizen werden daarna gesloopt.[1] In 2006 had de stad ongeveer 20.000 inwoners. Sderot verwierf stadsrechten in 1996. Sinds oktober 2013 is Alon Davidi burgemeester. De gemeentelijke oppervlakte bedraagt 5 km².

Sderot
שדרות
سديروت
Stad in Israël
Situering
District (mechoz)Zuid
Coördinaten31° 31 NB, 34° 35 OL
Algemeen
Oppervlakte5 km²
Inwoners (2006)19.800
Portaal    Israël
Een schuilkelder voor raketaanvallen in Sderot.
Restanten van Qassam-raketten die in of bij Sderot zijn neergekomen.

Bewoners

De stad is bekend als woonplaats van de voormalige Israëlische minister van Defensie Amir Peretz (Arbeidspartij), die er eveneens burgemeester was. Voormalig premier Ariël Sharon (Likoed, Kadima) bezat een boerderij ten oosten van de stad. Voorts komen verschillende Israëlische rockbands uit deze stad (onder andere Teapacks, Knesiat Hasechel en Sfatayim), die veelal door immigranten uit Marokko en hun nazaten wordt bewoond. De eerste inwoners in 1953 waren evenwel Joden uit het zuidoosten van Turkije, het noorden van Irak en Perzië toen de plaats nog een doorgangskamp was. De eerste huizen werden in 1954 voltooid. In de jaren negentig kwamen er vele immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie bij.

Beschietingen

Sderot staat internationaal in de belangstelling omdat het met grote regelmaat met Qassam-raketten beschoten wordt vanuit het noorden van de dichtbijgelegen Gazastrook. De beschietingen gaan ondanks wapenstilstanden vaak gewoon door. Onder de bewoners van de stad heerst dagelijks angst voor de raketten. Zodra het luchtalarm gaat heeft men 20 seconden om te vluchten naar een kelder of een van de versterkte betonnen bushokjes. De beschietingen hebben een uittocht van de Joodse bewoners tot gevolg.

Zie de categorie Sderot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. www.palestineremembered.com
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.