Sint Nicolaas (Aruba)

Sint Nicolaas of San Nicolas is een plaats in het zuidoosten van Aruba op 19 kilometer van Oranjestad. De stad ligt aan de Sint-Nicolaasbaai en is met een bevolking van 15.283 (2010) inwoners de op één na grootste plaats op het eiland.

Sint Nicolaas
San Nicolas
Plaats in Aruba

Coördinaten12° 26 NB, 69° 55 WL
Algemeen
Inwoners (2010)15.283
Foto's
Arbeiderswijk "The Village" in San Nicolas met op de achtergrond de Lago-olieraffinaderij
Portaal    Caraïben

Olieraffinaderij

In de stad bevindt zich sinds 1924 een olieraffinaderij, die veel mensen van werk voorziet. De olieraffinaderij is het bezit van Valero, een Texaans bedrijf. Valero heeft tevens op het eiland 11 tankstations. Dagelijks raffineert deze raffinaderij 275.000 vaten.[1]

In de Tweede Wereldoorlog is de raffinaderij tevergeefs aangevallen door de Duitsers, wel is het gelukt om een aantal tankers tot zinken te brengen. De raffinaderij was toen in handen van Lago Oil & Transport Co. Ltd.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de raffinaderij ervoor gezorgd dat Aruba nu een van de meest welvarende eilanden is in het Caribisch gebied. De raffinaderij zorgde ervoor veel arbeidsplaatsen en er waren werknemers in dienst uit meer dan 50 landen. Omdat het een bedrijf uit de Verenigde Staten betrof, werkten hier veel Amerikanen. Deze Amerikanen werden veelal gehuisvest in de nabijgelegen plaats Seroe Colorado, waar grote riante huizen werden neergezet. Nadat het bedrijf de raffinaderij verliet in 1986, o.a. door de verouderde raffinaderij, verlieten ook de werknemers het eiland. Nu staat Seroe Colorado er grotendeels verlaten bij, en lijkt het meer op een spookdorp met grote leegstaande, verpauperde villa's.

In 1991 werd de raffinaderij weer heropend, ditmaal was het Coastal Oil Company die de leiding in handen had. In 2004 werd de leiding overgenomen door het nu nog steeds aanwezige Valero. Sinds 2012 is de raffinaderij gesloten.

Prostitutie

Sint Nicolaas heeft als enige plaats van Aruba legale[2] prostitutie. Deze is ontstaan in de jaren 70 en 80 en hield mogelijk verband met de aanwezigheid van veel buitenlandse werknemers.

Bezienswaardigheden

Na het sluiten van de olieraffinaderij in 2012 zijn veel arbeiders weggetrokken en werd Sint Nicolaas een slaperig stadje. In 2016 is het roer omgegooid. Musea stonden in de steigers en de tweede stad van het eiland werd de thuisbasis voor de allereerste Aruba Art Fair.

In de aanloop naar dit nu jaarlijks terugkerende internationale kunst- en cultuurfestival, zijn kunstenaars en street artists uit binnen- en buitenland hard aan de slag gegaan om verlaten panden en in verval geraakte muren van de nodige kleur te voorzien. Een scala aan prachtige muurschilderingen en kunstinstallaties siert nu een groot deel van stad met de bijnaam Sunrise City.

In Sint Nicolaas zijn twee musea te vinden:[3]

In de nabijheid van San Nicolas ligt een racebaan, de Palo Marga international raceway park, vooral gebruikt voor dragraces.[6][7]

Verkeer en Vervoer

Er is een hoofdautoweg naar Sint Nicolaas, die tussen Oranjestad en Pos Chiquito tweebaans is.

Sint Nicolaas is met openbaar vervoer bereikbaar vanuit Oranjestad met verschillende buslijnen die elk een iets andere route volgen (lijnen 1, 2, 2A, 2B, 2C, 3 en 3A).[8] De centrale bushalte bevindt zich aan de Bernard van de Veen Zeppenfeldstraat.

Geboren

Afbeeldingen

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.