Rudie Arens (1918-2011)

Rudolph Gustaaf Maria (Rudie) Arens (Nijmegen, 23 juli 1918 – aldaar, 12 oktober 2011) was een Nederlandse edelsmid die woonde en werkte in Nijmegen.

Arens stamde uit een familie van edelsmeden, en zijn vader Rudie Arens, sr. (1877-1957) richtte vlak voor 1910 het Atelier Arens op, dat gevestigd was aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen. Diens broers, Albert (1881-1958), die kunstschilder was, en eveneens edelsmid Johan (1886-1959), sloten zich bij hem aan en zo ontstond de firma Gebr. Arens.

Rudie Arens, jr. volgde vanaf 1936 lessen aan de kunstacademie in Arnhem. Ook kreeg hij les van Frans Zwollo, jr. . Arens werkte ook in de firma van zijn vader en ooms en na verloop van tijd nam hij de firma alleen over.

Hij maakte onder andere de geëmailleerde tabernakeldeuren van de Christus Koningkerk in Nijmegen en een bronzen plaquette met de drie oprichters van de schoenfabriek Nimco. Arens kreeg gedurende dertig jaar ook zelf leerlingen van de Vakschool Schoonhoven en hij was als docent verbonden aan De Lindenberg. Arens specialiseerde zich ook in het maken van spelden en sigilla.

Nadat hij gestopt was als docent, schreef hij boeken over zijn vakgebied. De titels Drijven en Ciseleren en Email en Niello zijn ook in het Duits vertaald en in Duitsland uitgegeven.

Arens was tot aan zijn dood actief als edelsmid en zijn atelier is inmiddels gevestigd aan de Berg en Dalseweg. Ook zijn kleindochter, Charlotte Rombouts-Arens is edelsmid en werkte in zijn atelier.

In 2007 werd Arens benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau, en in 2010 waren er een drietal tentoonstellingen over zijn werk, onder andere in Museum Het Valkhof. Hij overleed een jaar later.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.