Rivierstruisriet

Rivierstruisriet (Calamagrostis pseudophragmites) is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie. Rivierstruisriet komt voor in Midden-Aziƫ en Midden-Europa. De plant lijkt sterk op duinriet (Calamagrostis epigejos), maar verschilt daarvan door de tijdens de bloei meer uitgespreide en overhangende pluim, de langere kafnaald die tussen de spitsen is ingeplant en de vrij buiten de bloem hangende helmknoppen.

Rivierstruisriet
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Geslacht:Calamagrostis (Struisriet)
soort
Calamagrostis pseudophragmites
(Haller f.) Koeler (1802)
Afbeeldingen Rivierstruisriet op Wikimedia Commons
Rivierstruisriet op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 90 - 120 cm hoog met rechtopgaande stengels en bloeit in juni en juli met een iets overhangende pluim, waarvan de zijtakken ook iets overhangen. De aartjes zijn tot 7 mm lang. De 4,5 - 7 mm lange kelkkafjes zijn lijnlancetvormig en versmallen zeer geleidelijk naar de spitse top. Het onderste kelkkafje is duidelijk langer dan het bovenste. De callusharen zijn bijna even lang als de kelkkafjes. Het onderste, drienervige, 2 mm lange kroonkafje is aan de rugzijde glad en bij de top genaald. De ongeveer 5 mm lange kafnaald ontspringt tussen de twee spitsen van het onderste kelkkafje (zie figuur). De kruisvormige, vuilpaarse, 2 mm lange helmknoppen hangen tijdens de bloei aan lange dunne helmdraden buiten het aartje. De door zeer korte stekelhaartjes vrij ruwe bladeren zijn blauwgroen en hebben een 4 - 12 mm lang, spits tongetje.

De vrucht is een graanvrucht.

Rivierstruisriet komt voor in uiterwaarden en aan waterkanten op zonnige, natte, voedselrijke grond. vroeger werd de plant gevonden langs de Merwede en de Nieuwe Maas.

Zie de categorie Calamagrostis pseudophragmites van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.