Risedroninezuur

Risedroninezuur, vaak gebruikt als natriumzout, natriumrisedronaat, is een bisfosfonaat dat wordt gebruikt om bot te versterken, osteoporose te behandelen of te voorkomen en de botziekte van Paget te behandelen.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Risedroninezuur
Databanken
ATC-codeM05BA07
PubChem5245
DrugBankDB00884
Chemische gegevens
SMILESOC(Cc1cccnc1)(P(=O)(O)O)P(=O)(O)O
Portaal    Geneeskunde

Het werd gepatenteerd in 1984 en goedgekeurd voor medisch gebruik in 1998.[1]

Farmacologie

Relatieve potentie[2]
bisfosfonaat Relatieve potentie
Etidronaat 1
tiludronaat 10
pamidronaat 100
alendronaat 100-500
Ibandronaat 500-1000
Risedronaat 1000
zoledronaat 5000

Merknamen

Het wordt geproduceerd en op de markt gebracht door Warner Chilcott, Sanofi-Aventis en in Japan door Takeda onder de handelsnamen Actonel, Atelvia en Benet. Het is ook verkrijgbaar in combinatie met calciumcarbonaat, zoals Actonel met Calcium.

Controverses

In januari 2006 dienden Procter & Gamble en zijn marketingpartner Sanofi-Aventis een een claim in tegen rivaliserende farmaceuten Hoffmann-La Roche en GlaxoSmithKline, die onjuiste reclame over Boniva zouden maken.[3] De fabrikanten van Boniva, een rivaliserend bisfosfonaat, werden beschuldigd van het veroorzaken van een "ernstig risico voor de volksgezondheid" door verkeerde voorstelling van wetenschappelijke bevindingen. In een uitspraak op 7 september 2006 verwierp de Amerikaanse districtsrechter Paul A. Crotty de aanklacht van P&G. P&G kreeg kritiek omdat het probeerde "zijn marktaandeel te behouden door Boniva te denigreren". Rechter Crotty schreef dat "Roche duidelijk het recht had om te reageren met zijn eigen gegevens, op voorwaarde dat de gegevens naar waarheid en nauwkeurig werden gepresenteerd".[4]

In 2006 kreeg P&G kritiek over de wijze waarop ze omgingen met klinisch onderzoek over risedronaat.[5]

Net als andere bisfosfonaten lijkt risedronaat geassocieerd te zijn met het zeldzame neveneffect van osteonecrose van de kaak, vaak voorafgegaan door tandheelkundige ingrepen die trauma aan het bot veroorzaken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.