Resolutie 73 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 73 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de tweede van twee resoluties over Palestina op de 437ste vergadering van de Veiligheidsraad op 11 augustus 1949. Deze resolutie werd aangenomen met negen stemmen voor, geen tegen en twee onthoudingen van Oekraïne en de Sovjet-Unie.

Resolutie 73
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum11 augustus 1949
Nr. vergadering437
CodeS/RES/73
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
OnderwerpArabisch-Israëlisch conflict
BeslissingOntheeft de bemiddelaar.
Regelt het verdere toezicht op de wapenstilstand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1949
Permanente leden
Niet-permanente leden

Achtergrond

Eindelijk was in Palestina een wapenstilstand overeengekomen tussen de strijdende partijen. Daarmee kwam de taak van de VN-bemiddelaar ten einde.

Inhoud

De Veiligheidsraad was tevreden over de overeengekomen wapenstilstanden en Palestina volgend op resolutie 62.

Gehoopt werd dat alle betrokken autoriteiten zoals gevraagd door de Algemene Vergadering de wapenstilstand wilden uitbreiden en snel een definitieve overeenkomst over alle twisten zouden kunnen bereiken. De wapenstilstandakkoorden werden gezien een belangrijke stap voorwaarts naar permanente vrede in Palestina en beschouwd als een vervanging van het bestand uit de resoluties 50 en 54.

De Veiligheidsraad bevestigde opnieuw dat de eis in resolutie 54 van een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren van kracht blijft en herinnerde eraan dat de wapenstilstand door alle partijen moest worden gerespecteerd. De bemiddelaar werd ontheven van zijn functies (die waren voltooid). Opgemerkt werd dat op de wapenstilstanden zou worden toegezien door verschillende commissies. De secretaris-generaal werd gevraagd om in voldoende personeel te voorzien om op de wapenstilstand toe te zien. De stafchef (die hoofd was van de Toezichtsorganisatie op het Bestand) werd gevraagd om aan de Veiligheidsraad te rapporteren en de Verzoeningscommissie te informeren.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.