Resolutie 1547 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1547 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 11 juni 2004 en stemde in met het sturen van een voorhoedeteam naar Soedan.

Resolutie 1547
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum11 juni 2004
Nr. vergadering4988
CodeS/RES/1547
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpSoedanese burgeroorlog
BeslissingStemde in met het sturen van een voorhoedeteam.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Algerije ·  Angola ·  Benin ·  Brazilië ·  Chili ·  Spanje ·  Duitsland ·  Pakistan ·  Filipijnen ·  Roemenië
Soedan.

Achtergrond

Al in de jaren 1950 was zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud

Waarnemingen

Op 5 juni hadden Soedan en de rebellengroep SPLM/A een verklaring getekend waarin ze de 6 eerder afgesproken protocollen en hun toewijding aan het afronden van de onderhandelingen bevestigden.

De Veiligheidsraad veroordeelde al het geweld en de mensenrechtenschendingen en was bezorgd om de gevolgen van het conflict voor de bevolking. Beide partijen werden dan ook opgeroepen snel een vredesakkoord te sluiten.

Handelingen

De Secretaris-Generaal stelde voor om gedurende 3 maanden een VN-voorhoedeteam (UNAMIS) naar Soedan te sturen als speciale politieke missie om de internationale waarnemingsmissie die in het Naivasha-Akkoord van 25 september 2003 was vooropgesteld voor te bereiden, alsook een vredesoperatie voor te bereiden die zou volgen na de ondertekening van een vredesakkoord.

Verder was er nood aan effectieve publieke informatie door middel van onder andere radio, televisie en kranten om het vredesproces en de rol van de VN te promoten.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.