Pop (speelgoed)

Een pop is een imitatie van een levend wezen of een tekenfilmfiguur, vaak gemaakt van plastic of textiel.

Mädchen mit Puppe, Heinrich Schönhauser, 1904.
Poppen van de Tusayan indianen, 1894
Een Thaise poppenspeler met pop.
Een reborn doll.

Geschiedenis

De eerste poppen hadden een religieuze of magische functie en dienden niet als speelgoed. Soms werden poppen als geluksbrengers cadeau gegeven. Kinderen van de indianen in Noord-Amerika konden door middel van poppen hun goden leren. Deze Katschina-poppen waren vriendelijk en herkenbaar door hun karakteristieke beschilderingen.

In Afrika dienden poppen als speelgoed voor meisjes en als middel om de vruchtbaarheid van de jonge vrouw te verzekeren. Poppen werden gemaakt van steen, klei, hout, stof of andere materialen.

Poppen worden tegenwoordig geassocieerd met de speelgoedfunctie met als doelgroep de meisjes. Daarnaast spelen poppen vanouds een rol in de toneelkunst (handpoppen in de poppenkast, marionetten in het marionettentheater). Ook in de folklore zijn poppen aanwezig. De stadsreus kan als een zeer grote pop worden beschouwd.

Soorten

Er zijn veel soorten poppen. Als speelgoed voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Poppen kunnen bespeelbaar zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld poppenkastpoppen of marionetten. Ook in het theater zijn (nog steeds) poppen als volwaardig personage te zien.

Speelgoed

Kinderen spelen graag met poppen (kinderspel). Door ermee te spelen maken kinderen kennis met de soorten levende wezens die bestaan. Soms is een pop ook een figuur uit een tekenfilm; deze tekenfilmfiguren zijn meestal vergelijkbaar met levende wezens. Bij sommige poppen is de kleding te verwisselen; daardoor maken kinderen kennis met kleding.

Entertainment

Cultuur

Techniek

  • Een pop die gebruikt wordt bij botsproeven wordt in het Engels een "crash test dummy" genoemd.
  • Een etalagepop is bedoeld om de kleding te laten zien in een winkel.

Media

Zie ook

Verwant aan poppen zijn:

Zie de categorie Dolls van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.