Poona (stad)

Poona, officieel Pune, en ook bekend als Punavadi en Punya-Nagari, is een metropool in India. De staat waarin Poona ligt is Maharashtra. Poona wordt als de culturele hoofdstad van Maharashtra beschouwd. De stad bevindt zich ongeveer 120 km van Bombay, de grootste stad van India. De West-Ghats vormen een bergketen langs de westkust van India, Poona ligt tegen de oostkant van de West-Ghats. Bij Poona komen de rivieren Mula en Mutha samen, het water stroomt verder door India naar het oosten.

Poona
Plaats in India

Situering
StaatMaharashtra
DistrictPoona
Coördinaten18° 31 NB, 73° 52 OL
Algemeen
Inwoners (2001[1])2.540.069
Hoogte560 m
Overig
Netnummer(s)+91-20
Foto's
Van boven naar onder: Ferguson College, MG Road, de Delhi Gate van het fort Shaniwar Wada, HSBC kantoor, National War Memorial Southern Command
Portaal    India

In 2001 had de stad zelf 2,5 miljoen inwoners,[1] maar de agglomeratie, inclusief de industriële tweelingstad Pimpri-Chinchwad, had in 2001 totaal 3,75 miljoen inwoners. De taal die er het meeste wordt gesproken, is het Marathi. In de 17e en 18e eeuw was Poona de hoofdstad van het Maratharijk.

Economie

Poona is een industrieel centrum en wordt ook wel het Detroit van India genoemd. In de stad is een van de grootste autoproducenten ter wereld gevestigd, Bajaj Auto en is er een grote vestiging van Tata Motors, waar vrachtauto's, bestelwagens en personenauto's worden vervaardigd. Er zijn ook vestigingen van machinebouwbedrijven, zoals Alfa Laval. De stad is verder een belangrijk educatief en wetenschappelijk centrum en een belangrijke vestigingsplaats voor westerse multinationals. Er wordt veel software ontwikkeld.

Diversen

  • In de 19e eeuw stond de sport badminton bekend als Poona. Engelse legerofficieren in Poona waren een van de eersten, die badminton speelden.
  • De overblijfselen van Bhagwan Sri Rajneesh bevinden zich in Poona. Zijn as wordt bewaard in een meditatiehal in zijn laatste woonplaats, zijn ashram in Poona.

Geboren

Galerij

Portaal Yoga
Zie de categorie Pune van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.