Poffen (verhitten van voedsel)

Poffen is het bereiden van voedsel door het sterk te verhitten, zonder water of olie toe te voegen. Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt voor poffen. Het voedingsmiddel moet veel zetmeel bevatten, en ook enig water. Gepofte levensmiddelen hebben een laag soortelijk gewicht en zijn gemakkelijk te kauwen.

Gepofte aardappel, opengesneden met een klont boter toegevoegd
Een schaal met gepofte kastanjes
Popcorn machine
Gepofte en gekleurde rijst

Procedure

Een voedingsmiddel kan gepoft worden in een oven, in een pan met een dikke bodem die op het vuur wordt gezet, of in de hete as van een (haard)vuur. Bij het poffen worden veel hogere temperaturen bereikt dan bij koken of bakken. Poffen van rijst gebeurt bijvoorbeeld bij 190-210 °C.[1]

Fysisch proces

Bij verhitting van zetmeel in aanwezigheid van water, zal het zetmeel vloeibaar worden en opzwellen. Door deze zogeheten verstijfseling wordt het zetmeel ook oplosbaar in water.

Dit gebeurt ook tijdens het poffen. Daarbij wordt het water gebruikt dat van nature in het product aanwezig is, ook al is dat weinig. Het aanwezige water verdampt en wordt stoom. Door de stoom en door het opzwellen van het zetmeel barst het eventuele omhulsel van het product, zoals de schil van de kastanje of maiskorrel. Het gaat bij het poffen dus om een fysisch verschijsel.[2]

Voorbeelden

Voedingsmiddelen die gepoft kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • Aardappelen. Deze worden gepoft in de oven, of op de barbecue, gewikkeld in aluminiumfolie.
  • Popcorn. Dit is mais, die is gepoft in een hete pan of in een speciale machine.
  • Tamme kastanjes.
  • Rijst. Gepofte rijst wordt bijvoorbeeld toegepast in rijstwafels, en wordt ook in felle kleuren en gezoet met suiker verkocht als snoepgoed.
  • Granen. Gepofte granen worden vaak toegepast in ontbijtproducten.
Zie de categorie Puffed grains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.