Pleuston

Pleuston zijn de organismen die als habitat de dunne oppervlaktelaag tussen de lucht en het wateroppervlak van rivieren of de zee bewonen. Voorbeelden zijn enkele blauwalgen, sommige slakken, varens zoals Azolla en Salvinia en de zaadplanten kroos, Wolffia, watersla, waterhyacint en planten uit de waterkaardefamilie, sommige schimmels en schimmelachtige protisten kunnen ook gevonden worden.

Neuston

De term Neuston wordt gebruikt:

  • als synoniem voor Pleuston, en als verzamelnaam voor de organismen die boven op het water drijven (epineuston), of net onder het oppervlakte leven (hyponeuston).
  • ofwel als een subset van drijvende organismen die microscopisch klein zijn, of die drijven met behulp van de oppervlaktespanning. Het pleuston is dan de superset, met inbegrip van organismen met eigen drijfvermogen, of die macroscopisch zijn.

Zee en oceaan

Mariene pleuston omvat de grotere siphonophorae, staatkwallen en bezaantjes, die drijven op het oppervlak. Neuston kan worden onderverdeeld in epineuston en hyponeuston. De epineuston omvat meer dan 40 soorten schaatsenrijders en halobates die de open oceaan en kustgebieden bewonen. In de hyponeuston leven onder meer de hydrozoa, allerlei weekdieren, copepoda, isopoda, decapoda, sommige vissoorten, en het zeewier sargassum.[1]

Andere waterorganismen

Het pleuston wordt ook wel onderscheiden van het plankton (organismen die drijven of in het water drijven), het nekton (organismen die zelfstandig zwemmen in het water), en benthos (organismen op de bodem van een waterpartij).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.