PewDiePie

Felix Arvid Ulf Kjellberg (Göteborg, 24 oktober 1989), beter bekend onder zijn alias PewDiePie ([ˈpjuːdipaɪ]?), is een Zweeds commentator op YouTube. Vanaf augustus 2013 tot en met april 2019 had PewDiePie het grootste YouTube-kanaal ter wereld, al werd hij eind 2013 en begin 2019 meerdere malen kortstondig ingehaald door respectievelijk YouTube Spotlight en T-Series. Kjellberg was tevens de eerste youtuber met 20 miljoen, 30 miljoen, 40 miljoen, 50 miljoen, 60 miljoen, 70 miljoen, 80 miljoen en 90 miljoen abonnees. Op 24 augustus 2019[1] haalde Kjellberg de mijlpaal van 100 miljoen abonnees. Zijn vroegere video's zijn vooral Let's Play-filmpjes waarin hij videospellen speelt en becommentarieert, maar latere video's gaan vooral over grappige filmpjes en internetmemes. Deze video's zijn vaak humoristisch bedoeld.

PewDiePie
PewDiePie in 2015
Volledige naamFelix Arvid Ulf Kjellberg
AliasPewDiePie
Geboren24 oktober 1989
GeboorteplaatsGöteborg
Origine Zweden
BeroepYoutuber
Jaren actief2010–heden
Genre(s)Let's Playvlog
Bekend vanYouTube
Handtekening
Creator Awards
  100K abonnees2012
  1M abonnees2012
  10M abonnees2013
  50M abonnees2016
  100M abonnees2019
Website
(en) IMDb-profiel
YouTube
Portaal    YouTube
Computerspellen

Persoonlijk leven

In het Zweedse Göteborg studeerde Kjellberg, na zijn middelbare school, industriële economie en technologiemanagement aan de Technische Universiteit Chalmers. Hier is hij in 2011 echter mee gestopt, omdat hij naar eigen zeggen studeren te saai vond.[2] Voordat PewDiePie begon met YouTube, verdiende hij geld met het photoshoppen van foto's.[3]

Kjellberg is op 19 augustus 2019 getrouwd met Marzia Bisognin, met wie hij in het Britse Brighton samenwoont.[4] Bisognin is een Italiaanse YouTube-persoonlijkheid die voorheen bekend was onder het pseudoniem CutiePieMarzia. Kjellberg en Bisognin ontmoetten elkaar in 2011, op dezelfde dag als hun huwelijk 8 jaar later. Kjellberg heeft ook twee mopshonden genaamd Edgar en Maya.

YouTube

Kjellberg begon zijn YouTube-carrière in oktober 2010 als een hobby, toen hij zijn eerste video uploadde. In zijn video's speelt hij videospellen die hij tegelijkertijd in het Engels becommentarieert. In december 2016 bereikte hij als eerste youtuber de mijlpaal van 50 miljoen abonnees. Sinds augustus 2013 heeft PewDiePie de meeste abonnees ter wereld.

Kjellberg is dusdanig invloedrijk dat de verkopen van videospellen die hij in zijn video's speelt soms aanzienlijk stijgen. Hierdoor wordt hij vaak gevraagd door spelontwikkelaars om hun spel te bespreken.

Zijn YouTube-kanaal is een fulltimebaan waarmee hij in 2014 op jaarbasis ongeveer 4 miljoen dollar verdiende.[5] In 2015 was Kjellberg de bestverdienende youtuber, met in dat jaar een inkomen van 12 miljoen dollar.[6]. Op 16 december 2019 heeft hij vermeld in een video dat hij een pauze gaat nemen van youtube [7]

PewDiePie vs. T-Series

Op 5 oktober 2018 publiceerde Kjellberg Bitch Lasagna, een disstrack gericht tot het Indische film- en muziekkanaal T-Series, dat toen een sterkere groei van abonnees kende en volgens voorspellingen op korte termijn het grootste YouTube-kanaal ter wereld zou worden.

In februari en maart 2019 werd Kjellberg meerdere malen kortstondig ingehaald door T-Series. Eind maart leek de strijd beslecht toen Kjellberg meer dan 100 duizend abonnees achterstond. Op 31 maart uploadde hij Congratulations, een muziekvideo waarin hij T-Series op ironische wijze feliciteerde met de overwinning. Dankzij deze video kende hij opnieuw een sterke groei van abonnees, waardoor hij T-Series begin april weer kon inhalen. Pewdiepie heeft deze strijd uiteindelijk toch gewonnen met zo'n 10 miljoen volgers meer.

Controverse

In september 2017 kwam hij in opspraak door tijdens het livestreamen van een spel zijn tegenstander een nigger te noemen.[8] Eerder had Kjellberg al te maken met negatieve publiciteit toen hij een grap maakte die door verschillende media als antisemitisch werd opgevat.[9] Als gevolg hiervan werd zijn YouTube Red-serie Scare PewDiePie 2 stopgezet en verbraken enkele grote sponsors de samenwerking.

In maart 2019 riep de schutter van de aanslagen in Christchurch, die gedurende de aanslag alles live uitzond met een bodycam, kijkers op om zich te abonneren op het YouTube-kanaal van PewDiePie. Kjellberg reageerde geschokt en stuurde prompt een tweet de wereld in waarin hij zijn steun betuigde aan de nabestaanden van de slachtoffers en verklaarde te betreuren dat zijn kanaal in verband werd gebracht met de feiten.

Wereldrecords

Kjellberg had van augustus 2013 tot en met april 2019 het wereldrecord voor meeste abonnees op YouTube in handen. Eind 2013 en begin 2019 was dit record evenwel meerdere malen kortstondig in handen van respectievelijk YouTube Spotlight en T-Series. Kjellberg was daarnaast de eerste youtuber die de mijlpaal van 20 miljoen, 30 miljoen, 40 miljoen, 50 miljoen, 60 miljoen, 70 miljoen en 80 miljoen abonnees wist te bereiken.[10] Op 24 augustus 2019[1] bereikte zijn kanaal 100 miljoen abonnees, maar dit aantal werd door T-Series al op 29 mei van dat jaar behaald en is dus geen record.

In december 2016 was hij de eerste die de Ruby Play Button, die youtubers krijgen zodra ze 50 miljoen abonnees hebben, in ontvangst mocht nemen.[11]

Prijzen en nominaties

Jaar Prijs Categorie Resultaat
2013Starcount Social Star AwardsMost Popular Social ShowGewonnen
Sweden Social StarGewonnen
Shorty Awards#GamingGewonnen
2014Teen Choice AwardsWeb Star: GamingGewonnen
Streamy AwardsBest Gaming Channel, Show, or SeriesGenomineerd
Golden Joystick AwardsGaming PersonalityGewonnen
2015Teen Choice AwardsChoice Web Star: MaleGenomineerd
Streamy AwardsBest First-Person Channel, Show, or SeriesGenomineerd
Best Gaming Channel, Show, or SeriesGewonnen
Golden Joystick AwardsGaming PersonalityGewonnen
2016Shorty AwardsYouTuber of the YearGenomineerd
2017People's Choice AwardsFavorite YouTube StarGenomineerd
2019Teen Choice AwardsChoice GamerGewonnen
Zie de categorie PewDiePie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.