Pauwoogdaggekko

De pauwoogdaggekko[2] (Phelsuma quadriocellata) is een hagedis uit de infraorde gekko's (Gekkota) en de familie Gekkonidae.[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Wilhelm Peters in 1884. Oorspronkelijk werd de naam Pachydactylus quadriocellatus gebruikt.

Pauwoogdaggekko
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Een exemplaar met een buitgemaakte krekel.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Phelsuma (Madagaskardaggekko's)
Soort
Phelsuma quadriocellata
Peters, 1884
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Pauwoogdaggekko op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De pauwoogdaggekko leeft zoals alle madagaskardaggekko's van insecten en nectar.

Uiterlijke kenmerken

De pauwoogdaggekko bereikt een lichaamslengte 6,3 centimeter, en een totale lengte inclusief staart wordt het dier tot elf centimeter lang. Er zijn 68 tot 77 schubbenrijen op het midden van het lichaam.[4]

Deze soort is eenvoudig te herkennen aan de vier oogvlekken, één in iedere pootoksel. De oogvlekken zijn zwart met een lichtblauwe omzoming. De pauwoogdaggekko heeft meestal een blauwe flankstreep en kleine oranje vlekjes op de rug die geen echt patroon maar een grote vage oranje vlek vormen, de rest van het lichaam heeft een heldergroene kleur zoals de meeste Phelsuma- soorten.

Verspreiding en habitat

Leefgebied

De pauwoogdaggekko is dagactief en is endemisch in Madagaskar. De gekko komt alleen in het noordoostelijke deel van het Afrikaanse eiland voor in het oosten van het land.

De pauwoogdaggekko is een dagactieve soort die meestal verticaal tegen een boom of stengel geplakt zit met de kop naar beneden; bij veel hagedissen is deze positie nodig om de spijsvertering goed te laten functioneren. De pauwoogdaggekko houdt van warme en vochtige gebieden, de habitat bestaat uit openingen in dichtbegroeide bossen in het regenwoud waar ook de zon doorheen komt want de gekko warmt zich graag op.

Naamgeving

De Nederlandstalige naam pauwoogdaggekko slaat op de vlekken aan de pootoksels. Ook de wetenschappelijke soortnaam verwijst hiernaar want quadri-ocellata betekent vier-oog.

Ondersoorten

Er worden drie verschillende ondersoorten van de pauwoogdaggekko erkend die verschillen in uiterlijk en verspreidingsgebied. Deze ondersoorten zijn:

  • Ondersoort Phelsuma quadriocellata quadriocellata
  • Ondersoort Phelsuma quadriocellata bimaculata
  • Ondersoort Phelsuma quadriocellata lepida

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.