Parametervergelijking

Een parametervergelijking is een wiskundige vergelijking waarmee een coördinaat van een wiskundig object, zoals een kromme, een oppervlak, een meetkundig lichaam, gegeven wordt in afhankelijkheid van een of meer parameters. De gezamenlijke parametervergelijkingen vormen de parametervoorstelling of parametrisering van het object. Met andere woorden, meestal worden -, - en -waarden uitgedrukt als functie van de parameter(s). Als er maar één parameter is, hoort bij elke parameterwaarde één punt. Dit punt zal een kromme beschrijven als die parameter vloeiend verandert, mits het continue functies zijn. Met twee parameters verkrijgt men op analoge wijze een oppervlak.

Voorbeelden

Ellips

Een voorbeeld van een parametervergelijking is de volgende:

Als de parameter vloeiend verandert, beschrijft het punt een vaste ellips.

Een categorie bijzondere parameterkrommen wordt gevormd door de zogenaamde Lissajousfiguren, waarin het punt dat de kromme doorloopt, onderhevig is aan zowel een horizontale als een verticale harmonische trilling. Een voorbeeld hiervan is het hierboven gegeven voorbeeld van de ellips.

Grafiek

De grafiek van een functie kan opgevat worden als een parametervergelijking met de variabele als parameter.

Sfeer (boloppervlak)

parametrisering van een boloppervlak, en zijn de parameters

De algemene cartesiaanse vergelijking van een boloppervlak of sfeer met straal en middelpunt in wordt gegeven door

Door substitutie in de cartesiaanse vergelijking kan men aantonen dat volgende uitdrukkingen een parametervoorstelling leveren voor hetzelfde boloppervlak:

Algemeen

Een parametervergelijking is een vectorfunctie van naar met m het aantal parameters en n het aantal coördinaten. In wiskundige notatie wordt dit

Belangrijkste gevallen

Voor een kromme in twee dimensies, een vlakke kromme, wordt dit

En dus specifiek voor de grafiek van een functie van naar

Voor een kromme in drie dimensies, een ruimtekromme, wordt dit

Voor een oppervlak in 3D wordt dit

En dus specifiek voor de grafiek van een functie van naar

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.