Paliperidon

Paliperidon is een geneesmiddel voor de behandeling van schizofrenie dat op de markt wordt gebracht door Janssen-Cilag BV onder de merknaam Invega. Het is ontwikkeld bij Janssen Pharmaceutica[2] als een doorontwikkeling van het langer bestaande antipsychoticum risperidon, ook van Janssen Pharmaceutica. Paliperidon maakt gebruik van een type tabletten met een speciaal mechanisme (de zogenaamde OROS-technologie). Door dat mechanisme wordt de werkzame stof gelijkmatig over de hele dag aan het lichaam afgegeven. Dat moet ervoor zorgen dat het geneesmiddel tegelijk effectief is en minder bijwerkingen geeft.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Paliperidon
Chemische structuur
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F)22-33%[1]
Halfwaardetijd (t1/2)23 uur
UitscheidingRenaal
Gebruik
GeneesmiddelengroepPsycholeptica
SubklasseAtypische antipsychotica
MerknamenInvega
IndicatiesSchizofrenie
ToedieningOraal, vertraagde afgifte
Databanken
CAS-nummer144598-75-4
ATC-codeN05AX13
PubChem115237
Farmacotherapeutisch KompasPaliperidon
Chemische gegevens
MolecuulformuleC23H27F1N4O3
IUPAC-naam(RS)-3-[2-[4-(6-fluorobenzo[d]isoxazol-3-yl)-1-piperidyl]ethyl]-7-
hydroxy-4-methyl-1,5-diazabicyclo[4.4.0]deca-3,5-dieen-2-on
Molmassa426,484 g/mol
Portaal    Geneeskunde

Dosering

Door de verlengde afgifte hoeft men ’s morgens slechts één tablet in te nemen, die de hele dag werkt. Paliperidon-tabletten zijn in verschillende sterktes beschikbaar.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen die soms kunnen optreden bij gebruik van paliperidon zijn: hoofdpijn, slaperigheid, gevoel van duizeligheid, rusteloosheid, beven, vertraagd bewegen, verandering van de hartslag (sneller, langzamer of onregelmatiger), daling van de bloeddruk bij het opstaan (gaan staan), maagpijn, droge mond, meer speekselvorming, misselijk gevoel (braken), weinig energie, vermoeidheid, gewichtstoename en veranderingen in de spieren, zoals hogere spierspanning, stijfheid of krampen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.