Oorkwal

De oorkwal (Aurelia aurita) kan 10 tot 40 cm groot worden en behoort tot de schijfkwallen. Rond het midden van het lichaam (ook het scherm, de paraplu of de klok genoemd) zijn vier ronde of min of meer halvemaanvormige structuren zichtbaar ('oren'); dit zijn de geslachtsorganen. In zo'n 3 procent van de populaties zijn er meer dan vier van deze oren, tot negen aan toe. Deze kwal is een kosmopoliet en komt voor in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee, en wordt vaak gezien in de kustwateren en estuaria van de oostkust van Noord-Amerika, Californië, Japan en Europa. Ze zijn vooral te vinden in de kustgebieden, zoals estuaria, fjorden en baaien. De levenscyclus van de oorkwal bestaat uit twee delen, dit zijn het poliepenstadium en het medusastadium. De oorkwal kan zich geslachtelijk (via het medusastadium) en ongeslachtelijk (via het poliepenstadium) voortplanten.

Oorkwal
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (dieren)
Stam:Cnidaria (neteldieren)
Klasse:Scyphozoa (schijfkwallen)
Orde:Semaeostomeae
Familie:Ulmaridae
Geslacht:Aurelia
Soort
Aurelia aurita
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Medusa aurita[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Oorkwal op Wikispecies
Portaal    Biologie

Kwallen drijven vaak in grote zwermen in zee. Door middel van samentrekkende beweging van het scherm kunnen ze echter ook actief zwemmen. Met behulp van met netelcellen bezette tentakels vangen ze plankton, kleine kreeftachtigen en visjes.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.