Onze-Lieve-Vrouwekerk (Aarschot)

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot is een kerkgebouw opgetrokken in bruine ijzerzandsteen. De kerk is een uitstekend voorbeeld van Demergotiek, een regionale variant van de Brabantse hoog-gotiek.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Doksaal, triomfkruis en koor
PlaatsAarschot
Gebouwd in14e eeuw en later
Architectuur
BouwmateriaalIJzerzandsteen
Portaal    Christendom
Ballinc-kamer in de Onze-Lieve-Vrouwetoren van Aarschot. Eerste stop bij de een torenbezoek dankzij de nieuwe toreninrichting.
De imposante Onze-Lieve-Vrouwetoren van Aarschot bij valavond. Deze toren bestaat uit witte zandsteen, ijzerzandsteen en baksteen. Ze werd gebouwd in de eerste helft van de 15de eeuw.

Beschrijving

Het bouwwerk omvat een westertoren met renaissancespits (84 of 85 m hoog), geflankeerd door twee kapellen, een driebeukig schip (begin 15e eeuw), een transept en een koor met twee zijkoren (14e eeuw). In het onderste deel van de toren zijn afwisselend kalk- en zandsteenlagen aangebracht (speklagen).

Vredesbeiaard van Aarschot. De 51 klokken in de Onze-Lieve-Vrouwetoren (westertoren) bestaan uit 2 historische luidklokken van Sergeys uit Leuven en 49 nieuwe beiaardklokken van Eijsbouts uit Asten. Derde stop dankzij de nieuwe toreninrichting.

In het schip bevinden zich een preekstoel en biechtstoelen die in Vlaamse barokstijl zijn vervaardigd en dateren uit de 17de eeuw.

Het koor gaat schuil achter een doksaal in flamboyante stijl. Op het doksaal zijn taferelen uit het lijden van Christus en de verrijzenis afgebeeld. Boven het doksaal is een 15de-eeuws triomfkruis aangebracht.

Het koorgestoelte uit 1515 toont satirisch en soms ronduit schuin beeldhouwwerk (Aristoteles die zich als een rijdier laat bestijgen, naakte vrouw rijdend op een aap, man die sch... op de wereld, wolf en ooievaar, lierenman, ambachten), dat kunstig aangebracht is, meestal op de misericordes. De smeedijzeren kroonkandelaar uit 1500 wordt toegeschreven aan Quinten Matsijs. Een 16de-eeuwse genadestoel staat rechts vooraan in de apsis. Aan de linkerwand van het koor hangt het 5 meter brede schilderij Christus in de mystieke wijnpers dat dateert uit 1520-1530.

Een kapel rechts van de kooromgang bevat een doek van Pieter-Jozef Verhaghen (1728 - 1811): De Emmaüsgangers.

De in 1520 aangebrachte brandglasramen van Willem II van Croÿ en Maria van Hamal zijn in 1833 verkocht en bevinden zich in het Victoria and Albert Museum.

Vredesbeiaard

Op 11 november 2018 werd ter gelegenheid van de herdenking van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog in de Onze-Lieve-Vrouwetoren (westertoren) een Vredesbeiaard met 51 klokken geïnstalleerd. Hij bestaat uit twee historische klokken van Sergeys uit Leuven en 49 nieuwe klokken van de Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten.

Zie ook

Zie de categorie Onze-Lieve-Vrouwekerk (Aarschot) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.