Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw

Onder de naam Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw wordt de Maagd Maria vereerd. In Veere was de Grote Kerk aan haar gewijd. Ook de hoofdkerk van Borgerhout op het Laar, een Antwerps stadsdistrict is aan haar gewijd. In Brussel-stad wordt de noordoosthoek van het historisch centrum Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw genoemd. Ook in Destelbergen, in Oost-Vlaanderen, staat een Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk.

De maagd van de Sneeuw door Murillo

Tijdens het pontificaat van Paus Liberius zou zich een Mariaverschijning hebben voorgedaan, waarbij er sneeuw zou zijn gevallen in augustus. Voor de legende bestaan geen concrete historische aanwijzingen. Onder het pontificaat van Paus Benedictus XIV (18e eeuw) werd besloten het predicaat “ter Sneeuw” uit het brevier te verwijderen, en de oorspronkelijke naam "Dedicatio Sanctae Mariae" te herstellen, wat uiteindelijk in 1969 zou zijn gebeurd.

OLV-ter-Sneeuw op het Laar in Borgerhout

Sancta Maria ad Nives wordt en werd vooral door zeelieden vereerd. De H. Maagd zou bij schipbreuken in deze vorm in de wolken zijn verschenen en op wonderbaarlijke wijze schepen hebben gered. Het eiland La Palma, een van de Canarische Eilanden, is een van de plaatsen waar deze verering populair is.

In Italië is Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw nog de patroonheilige van tal van kerken, gemeenten en culturele evenementen.[1]

Zie ook

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.