Ommoordse busbaan

De Ommoordse busbaan was een van de eerste volledig van het overige verkeer gescheiden, ook voor voetgangers en fietsers, speciaal voor lijndiensten aangelegde busbaan in de Rotterdamse wijk Ommoord.

De busbaan werd geopend op 3 januari 1972 en was bestemd voor RET Buslijn 37. De busbaan was aangelegd op een aarden baan op het toekomstige sneltramtracé van de huidige lijn A van de Calandlijn en liep van de kruising President Rooseveltweg/Prins Alexanderlaan even ten noorden van de toen toekomstige sneltramhalte Graskruid over het huidige tracé van lijn A langs de latere sneltramhalte Romeynshof naar het eindpunt Binnenhof waar de busbaan werd verlaten en standplaats werd ingenomen op de Max Planckplaats.

Bij de start van de werkzaamheden voor de aanleg van de sneltram op 12 maart 1979 werd de busbaan buiten gebruik gesteld en reed lijn 37 weer via de gewone weg. De baan was in de loop der jaren voldoende ingeklinkt en hoefde in tegenstelling tot de rest van het tracé niet te worden onderheid.

De Ommoordse busbaan kreeg in later jaren navolging van onder meer het busbanenstelsel in Almere en bijvoorbeeld de Zuidtangent. Net als de Zuidtangent was de Ommoordse busbaan op voorhand geschikt voor latere railexploitatie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.