Noodbrug

Een noodbrug is een brug die gebouwd wordt om de eerste nood te lenigen of die slechts tijdelijk een bepaald nut heeft. Een noodbrug wordt niet in alle gevallen vervangen door een permanente brug. Soms is zo'n brug namelijk slechts tijdelijk nodig. Tijdelijke bruggen worden in de regel na afloop van de noodzaak voor die brug afgebroken en kunnen indien nodig elders ingezet worden. Er zijn bedrijven die een tijdelijke brug kunnen verhuren.[1]

Tijdelijke brug in Woerden, voor de bouw van woningen op het Defensie-eiland

Toepassingen

Noodbruggen kunnen worden toegepast bij natuurrampen of oorlogen. Ze kunnen ook geplaatst worden om tijdelijk de verkeersdoorstroming te verbeteren. Zo werd tijdens de wegenwerken op de Antwerpse ring in 2004/05 de doorstroming van de Antwerpse singel verhoogd met noodbruggen die de grote singelkruispunten overbruggen.[2] Bij de Antwerpse opera (Rooseveltplaats) stond een noodbrug die al langere tijd dienstdeed, maar deze werd in 2006 afgebroken. Ook aan de Dampoort in Gent werd om deze reden een noodbrug geplaatst en later weer afgebroken.

Een voorbeeld van een noodbrug gebouwd tijdens een oorlog is de pontonbrug die Alexander de Grote liet bouwen over de Bosporus om met zijn omvangrijk leger Klein-Azië te kunnen binnentrekken. Voor modernere militaire toepassingen worden ook wel tijdelijke bruggen gebouwd, zoals de baileybrug.

Onder meer in de volgende situaties worden tijdelijke bruggen toegepast:[3]

  • Voor het creëren van een tijdelijke overbrugging bij wegwerkzaamheden.
  • Bij vervanging van een bestaande brug, of bij groot onderhoud aan een bestaande brug.[4]
  • Bij evenementen als vluchtroute of juist als toegangsbrug.
  • Bij grondwerkzaamheden zoals het aanbrengen van damwanden ten behoeve van aan- en afvoer van bouwmaterialen.
  • Bij militaire operaties, of om tijdens een oorlogssituatie een beschadigde brug te vervangen.

Constructievormen

Tijdelijke bruggen kunnen net zoals permanente bruggen worden gebouwd in diverse constructie methoden. Voorbeelden zijn:

Afbeeldingen

Zie de categorie Temporary bridges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.