Nikkel(II)oxide

Nikkel(II)oxide (NiO) is een anorganische verbinding van het metaal nikkel met zuurstof. Andere nikkeloxiden zijn nikkel(III)oxide (Ni2O3) en nikkel(IV)oxide (NiO2). De stof komt voor als een donkergroene tot zwarte kristallijne vaste stof met een kubische kristalstructuur. Nikkel(II)oxide is een basisch oxide en vrijwel onoplosbaar in water.

Nikkel(II)oxide
Structuurformule en molecuulmodel
Kristalstructuur van nikkel(II)oxide

 Ni2+

 O2−

Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
NiO
IUPAC-naamnikkel(II)oxide
Andere namennikkelmonoxide
Molmassa74,6928 g/mol
SMILES
1S/Ni.O
InChI
O=[Ni]
CAS-nummer1313-99-1
EG-nummer215-215-7
PubChem14805
BeschrijvingDonkergroen tot zwart poeder
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH317 - H350 - H372 - H413
EUH-zinnengeen
P-zinnenP201 - P280 - P308+P313
Carcinogeenja
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurdonkergroen tot zwart
Dichtheid7,45 g/cm³
Smeltpunt1984 °C
Onoplosbaar inwater
Brekingsindex2,1818 (589 nm, 20 °C)
Geometrie en kristalstructuur
Kristalstructuurkubisch
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Natuurlijk voorkomen

De minerale vorm, bunseniet, is genoemd naar de Duitse scheikundige Robert Bunsen. Bunseniet is een zeldzaam mineraal, dat aangetroffen wordt in het Ertsgebergte nabij Johanngeorgenstadt (Duitsland).[1] De hardheid op de hardheidsschaal van Mohs bedraagt 5,5.

Synthese

Nikkel(II)oxide wordt gevormd wanneer nikkelpoeder met zuurstofgas boven 400 °C wordt verwarmd. Het kan ook bereid worden door een zuurstofhoudend zout van nikkel, zoals nikkel(II)carbonaat of nikkel(II)sulfaat, bij hoge temperaturen (meer dan 1000 °C) te calcineren:

Toepassingen

Nikkel(II)oxide wordt gebruikt bij de productie van keramische materialen en het kleuren van porselein. Het wordt ook gebruikt als grondstof voor de productie van nikkelzouten en nikkelbevattende katalysatoren. Nikkel(II)oxide is ook een component in elektroden van brandstofcellen.

De reactie met chroom(III)oxide en zuurstofgas leidt tot vorming van nikkel(II)chromaat:

Toxicologie en veiligheid

Zoals de meeste nikkelverbindingen wordt nikkel(II)oxide beschouwd als een kankerverwekkende stof (via inhalatie van poeder). Contact met de ogen of de huid kan leiden tot irritatie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.