Nederlands Polair Programma

Het Nederlands Polair Programma (NPP) is een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op de poolgebieden. Het Nederlands Polair Programma, dat sinds 2002 van start is gegaan, bevat onderzoeksthema's uit de mens- en natuurwetenschappen zoals glaciologie, klimatologie, oceanografie en ecologie. Voor de uitvoering van het poolprogramma werd in het jaar 2013 bij het Britse onderzoeksstation Rotera op het Antarctisch Adelaide-eiland het Dirck Gerritsz Laboratorium geïnstalleerd.

Rotera op het Antarctisch Adelaide-eiland

Wetenschappelijke samenwerking

Het Nederlands Polair Programma is actief betrokken bij de Antarctische en Arctische samenwerking om het klimaat en het milieu te stabiliseren en te beschermen en het fundamenteel onderzoek binnen de aardwetenschappen te bevorderen. De financiële bijdrage van het NPP aan het internationaal poolonderzoek bepaalt in belangrijke mate de positie die Nederland inneemt als consultatief lid bij het Antarctisch Verdrag en als waarnemend lid van de Arctische Raad die in 1998 werd opgericht. Hieruit voortvloeiend heeft Nederland sinds 2002-2006 voor het eerst een nationaal meerjarenplan dat het onderzoek naar het Antarctische (Zuidpool) gebied en het Arctische (Noordpool, Groenland) gebied coördineert. Dankzij het Nederlands Polair Programma kon Nederland voor het eerst als volwaardig lid deelnemen aan het vierde Internationale Pooljaar (2007/08). Het Nederlandse wetenschappelijk poolonderzoek wordt gecoördineerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

gebiedthemaonderzoekinstituut
antarctischeglaciologie, klimatologiegeautomatiseerde weerstations op gletsjers, ijsplatenInstituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU, Universiteit Utrecht)
..regionale klimaatmodellen van Groenland en Antarctica..
..ijskernen, klimaatreconstructie, gletsjers..
..stijging zeespiegel, gletsjerdynamica en ijskapdynamica van meervoudige smalle gletsjerstromen..
oceanografiede uitwerking van het onderzoek naar micro-organismen en de mate waarin natuurlijke en antropogene stoffen worden opgenomen in de Zuidelijke OceaanKoninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, Universiteit Wageningen, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Delft
ecologiekoolstof- en stikstofkringloopNederlands Ecologisch Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam
menswetenschappentoerisme, juridische bescherming milieu, cartografie ijskapInternational Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS, Universiteit Maastricht), Arctisch Centrum Groningen, Universiteit Utrecht
arctischeijsmassabalans van de Groenlandse ijskap
ozonlaag en klimaatopwarming
arctische vegetatie
inheemse bevolking en de exploratie en exploitatie door Europese volkeren
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.