Nederlands Auschwitz Comité

Het Nederlands Auschwitz Comité is een stichting die in 1955 is opgericht door een aantal overlevenden van Auschwitz-Birkenau, onder wie Annetje Fels-Kupferschmidt, die later ere-voorzitter van het comité werd.

Jaarlijkse herdenking Nederlands Auschwitz Comite op de Nieuwe Oosterbegraafplaats bij het Spiegelmonument in 1979

Doelstelling

Het doel van de in Amsterdam gevestigde stichting is:

De oprichting vond plaats in 1956 en de oprichters van het comité waren: J. Alvares Vega, Ro en Lou Corper, Jacques en Eva Furth, Elly en David van Geens, Annetje Fels-Kupferschmidt, en Saar en Manus Neter. Van 1956 tot 1974 was Jos Slagter voorzitter opgevolgd door Annetje Fels van 1974-1994. Ze werd opgevolgd door Anita Loewenhardt. De voorzitter sinds 2004 is Jacques Grishaver.

Activiteiten

Jaarlijks organiseert het comité op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau op 27 januari 1945 bij het Auschwitzmonument in het Amsterdamse Wertheimpark. De eerste Auschwitz-herdenking in Nederland in 1952 werd georganiseerd door de journalist Max van den Berg. Het comité stimuleert ook aanverwante herdenkingen en voorlichting over Auschwitz en organiseert jaarlijks één of meerdere Auswitz-reizen.

Auschwitz-paviljoen

Op 26 april 2005 openden kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima in het gerenoveerde Nederlandse paviljoen in Auschwitz de vernieuwde expositie over de vervolging en vernietiging van Joden uit Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had het Nederlands comité verzocht een renovatie uit te voeren en een nieuwe tentoonstelling op te zetten. De opening werd bijgewoond door Nederlandse overlevenden van Auschwitz en de staatssecretaris van VWS, Clémence Ross-van Dorp. De expositie bevat tevens een namenwand met de namen van alle 60.000 in Auschwitz omgekomen Nederlanders.

'Nooit meer Auschwitz-lezing'

De stichting organiseert sinds 2004 de jaarlijkse 'Nooit meer Auschwitz-lezing' in het Tropenmuseum, in samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De lezing wordt rond de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust op 27 januari uitgesproken. Elk jaar nodigt het comité een prominente gast uit. Aan deze lezing is een onderscheiding verbonden die de naam draagt van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. De sprekers waren:

Namenwand

Sinds 2014 streeft het comité naar een namenwand voor alle omgekomen Joden uit Nederland. Er is een ontwerp van Daniel Libeskind en de wand moet net als het monument in het Wertheimpark komen. De financiering geschiedt via donaties en adoptie van namen.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.