Nachodka (kraj Primorski)

Nachodka (Russisch: Находка, Nachodka; letterlijk: "vondst") is een havenstad in Kraj Primorski, Rusland. De stad heeft 149.826 inwoners (2002).

Nachodka
Находка
Stad in Rusland
Centrale plein
Locatie in Rusland

Kerngegevens
KrajPrimorski
Coördinaten42° 49 NB, 132° 52 OL
Algemeen
Oppervlakte360,8 km²
Inwoners (2002)149.826
Hoogte centrum8 m
Gebeurtenissen en bestuur
Gesticht1907
Stadstatus1950
Onder jurisdictie vankraj
Gemeentevormstedelijk district
BurgemeesterOleg Koljadin
Overig
Postcode(s)692900-55
Netnummer(s)(+7) 4236
OKATO-code05414
TijdzoneVLAT (UTC+10)

Website: nakhodka-city.ru
Locatie in kraj Primorski

Portaal    Rusland

De stad ligt aan de Nachodkabocht die in 1859 werd ontdekt door het Russische korvet Amerika, toen dat tijdens een storm beschutting zocht in de baai. De naam van de stad betekent letterlijk "een toevallige vondst".
Voor 1950 was Nachodka een klein vissersdorpje maar dat veranderde toen de Sovjetautoriteiten besloten om Vladivostok te sluiten voor buitenlandse schepen, omdat ze er de Sovjet Pacifische Vloot wilden stationeren.

In de periode 1950-1991 was Nachodka de belangrijkste diepwaterhaven van het Russische Verre Oosten. Vele gebouwen in de stad dateren uit de jaren vijftig, toen Japanse krijgsgevangenen ingezet werden om huizen te bouwen voor de immigrerende havenarbeiders. De jaren zeventig en tachtig waren hoogtepunten toen Nachodka dienstdeed als oostelijke terminus voor de passagiers op de Trans-Siberische spoorweg.
De economie van de stad, die vooral gebaseerd was op de haven en de havengebonden activiteiten, kent sinds 1991 een achteruitgang door de heropening van Vladivostok.

De lokale industrie deelde in de klappen tijdens de Russische financiële crisis van 1998. Toch ziet de toekomst er opnieuw beter uit. Nachodka kreeg de status van Vrije Economische Zone, en de overheden in Moskou en Vladivostok lijken te overwegen om de stad open te stellen voor buitenlandse investeringen.

Geboren

Galerij

De bouw van platforms
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.