Mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae is een bacteriesoort. Dit micro-organisme onderscheidt zich van soorten uit andere bacteriegeslachten door het ontbreken van een celwand en is slechts omgeven door een dun celmembraan.

Mycoplasma pneumoniae
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Klasse:Mollicutes
Orde:Mycoplasmatales
Familie:Mycoplasmataceae
Geslacht:Mycoplasma
Soort
Mycoplasma pneumoniae
Somerson, Taylor-Robinson & Chanock 1963
Afbeeldingen Mycoplasma pneumoniae op Wikimedia Commons
Mycoplasma pneumoniae op Wikispecies
Portaal    Biologie

Mycoplasma pneumoniae is na de pneumokok (Streptococcus pneumoniae) de belangrijkste verwekker van thuis opgelopen longontsteking (primaire atypische pneumonie). Via aanhechting aan een eiwit op het epitheel leeft Mycoplasma pneumoniae extracellulair in de luchtwegen. In zeldzame gevallen geeft hij ook verschijnselen buiten de luchtwegen, zoals artritis en afwijkingen aan het centrale zenuwstelsel.

Mycoplasma pneumoniae is de belangrijkste verwekker van longontsteking bij mensen tussen de 15 en 30 jaar. Tijdens de wintermaanden komen longontstekingen met de bacterie vaker voor.

Doordat deze bacterie geen celwand heeft, is hij niet gevoelig voor bètalactamantibiotica en moet er behandeld worden met een alternatief medicijn zoals een macrolide of doxycycline.

Ontdekking

In 1944 was de Mycoplasma pneumoniae voor de eerst keer geïsoleerd van een patiënt met primaire atypische longontsteking en daarna beschreven.

Mycoplasma pneumoniae werd eerst beschouwd als een virus in plaats van een bacterie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.