Morgensterkerk (Zoetermeer)

De Morgensterkerk is een relatief nieuwe hervormde kerk in het oude dorp van Zoetermeer.

Morgensterkerk
De Morgensterkerk
PlaatsZoetermeer
DenominatieNederlands-hervormd
Gebouwd in1964
Gewijd aanJezus
Architectuur
Architect(en)Willem Wissing
BouwmateriaalBaksteen
Portaal    Christendom

Bouwgeschiedenis

De kerk is ontworpen door architect W. Wissing uit Barendrecht. De eerste paal werd geslagen op 10 oktober 1963 en de eerste steen werd gelegd op 13 mei 1964. De kerk werd op 22 september 1965 ingewijd.

In de zuidgevel zijn gekleurde ramen geplaatst, die de schepping weergeven. In de noordgevel is wit glas aangebracht. De bedoeling van de architect was, dat men hierdoor vanaf het oude dorp de kerk in kon kijken. In de oostgevel vindt men de morgenster, een begrip uit de teksten in de Bijbelboeken van Petrus en de Openbaringen.

In 1995 zijn de zalen op de begane grond ingrijpend vernieuwd en daarbij ook uitgebreid. In 2013 en 2014 volgde een verdere verbouwing waarbij het gehele gebouw werd gemoderniseerd. Ook werd de akoestiek van de kerkzaal beter geschikt voor muzikale toepassingen.

Het gebouw is in gebruik bij de Hervormde Morgenstergemeente Zoetermeer, een wijkgemeente op Gereformeerde grondslag, die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland. Deze gemeente verwijst naar het Convenant van Alblasserdam[1].

Het interieur

De houten preekstoel is tijdens de bouw vervaardigd door een plaatselijke kunstenaar, de heer Langstraat. De panelen vertellen de gelijkenis van de zaaier. De oude Statenbijbel is een geschenk van een lid van de gemeente. Vrouwen uit de hele gemeente hebben het kleed onder de avondmaalstafel geknoopt. De bovenkant van het moderne doopvont beeldt een vleugel uit en verwijst daarmee naar de Heilige Geest. Er zijn afbeeldingen van een leeuw, een kalf, een mens en een vliegende arend op aangebracht.

Het orgel

Het orgel

Vanaf de nieuwbouw tot 1970 stond in de kerk een elektronisch Durieux-orgel. In dat jaar werd het vervangen door een echt pijporgel van de firma Leeflang te Apeldoorn. Dit orgel (II/P/9) werd in 1995 grondig gerestaureerd door de firma Reil uit Heerde. Het resultaat was desondanks niet bevredigend en een nalatenschap uit 2003 maakte het mogelijk om een orgel uit 1880 van de firma Maley, Young & Oldknow aan te schaffen, dat daarvoor in Londen in de Brunswick Square Church stond. Deze kerk werd gesloopt en het orgel werd gedemonteerd en tijdelijk weer opgebouwd in Doezum. Daar werd het gerestaureerd door de firma Fokke Rinke Feenstra uit Grootegast. Het orgel had nog geen orgelkast, die is door de restaurateur ontworpen in victoriaanse stijl. Het werd naar Zoetermeer overgebracht, 25 december 2005 in gebruik genomen en formeel opgeleverd aan de opdrachtgever op 26 januari 2006. In 2005 is het Leeflang orgel verkocht aan de Hervormde Gemeente in Heteren.

Zie de categorie De Morgensterkerk, Zoetermeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.