Monnikskraanvogel

De monnikskraanvogel (Grus monacha) is een vogel uit de familie van de kraanvogels (Gruidae). De vogel broedt in Siberië en overwintert in Japan.

Monnikskraanvogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Monnikskraanvogels op Kyushu
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie:Gruidae (Kraanvogels)
Geslacht:Grus
Soort
Grus monacha
Temminck, 1835
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Monnikskraanvogel op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

Vergeleken met andere soorten in zijn familie is de monnikskraanvogel vrij klein, hoewel hij nog steeds een hoogte van ongeveer 100 cm bereikt en een massa van circa 3,7 kg. Het verenkleed is donkergrijs met een witte nek en kop. Boven de ogen hebben de vogels een rode vlek.

Verspreiding

De monnikskraanvogel broedt in Siberië en een klein gebied in het noordoosten van China. De overgrote meerderheid van de vogels (zo'n 80%) overwintert op het Japanse eiland Kyushu. Andere overwinteringsgebieden bevinden zich bij de Jangtsekiang in Zuid-China en in Zuid-Korea. De totale populatie wordt geschat op 6.900 volwassen dieren.

Gedrag

Tijdens het broedseizoen verblijft de monnikskraanvogel in afgelegen veengebieden op de taiga, liefst op plekken met veel veenmos. Hij overwinter in draslanden en bij landbouwgronden. De soort is omnivoor en voedt zich voornamelijk met waterplanten, zaden, grassen, insecten en amfibieën.

Voortplanting

Net als de andere kraanvogels heeft de monnikskraanvogel een uitgebreid paringsritueel. De vogel bouwt zijn nest van mos, veen en bladeren op de grond. Het legsel bestaat gewoonlijk uit twee eieren, die door beide ouders in 27 tot 30 dagen uitgebroed worden. Na zo'n 75 dagen vliegen de jongen uit.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.