Partij van de Nationalistische Beweging

De Partij van de Nationalistische Beweging (Turks: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) of Nationalistische Actiepartij is een rechts-nationalistische politieke partij in Turkije. In het Westen staat de MHP bekend als een Turkse extreemrechtse of fascistische partij.

Partij van de Nationalistische Beweging
Personen
PartijleiderDevlet Bahçeli
Mandaten
Parlement
49 / 600
Grootstedelijke gemeenten
2 / 30
District gemeenten
166 / 1.351
Gemeenteraadsleden
3.501 / 20.498
Provinciale raadsleden
174 / 1.251
Algemene gegevens
Actief inTurkije
HoofdkantoorAnkara
Aantal leden489.239 (2018)[1]
RichtingRechts[2][3][4] tot extreemrechts[5][6][7]
IdeologieTurks-nationalisme[8][9][10][11]
Cultuurnationalisme[11][12][13]
Turanisme[14]
Panturkisme[15]
Rechts populisme[16][17]
Euroscepsis[18]
Nationaal-conservatisme[19]
Sociaal-conservatisme[20]
DoelstellingTurkse volkeren beschermen en verenigen tot een seculiere staat
MottoSes ver Türkiye (Antwoord, Turkije!)
KleurenRood en wit
Websitemhp.org.tr
Portaal    Politiek

De aanhangers van het gedachtegoed van de MHP worden veelal 'Grijze Wolven' (Turks: bozkurtlar) of de 'Idealisten' (Turks: ülkücüler) genoemd. De Grijze Wolven en de Idealisten worden ook wel als losstaande ultranationalistische bewegingen gezien, die met de MHP in het Turks politiek bestel zijn geïnstitutionaliseerd of eraan gelieerd zijn.

Oprichting

De partij werd in 1969 opgericht door Alparslan Türkeş. Hij was tot zijn dood in 1997 de onbetwiste leider van de partij. Uitgangspunten van de partij zijn de superioriteit van het Turkse ras en de vereniging van alle Turkstalige volkeren. De huidige partijleider is Devlet Bahçeli. Het teken van de MHP is een grijze wolf die wordt gemaakt door de middelvinger en de ringvinger op de duim te zetten, terwijl de pink en wijsvinger gestrekt zijn. De vlag van de MHP zijn drie witte sikkelmanen op een rood achtergrond, oftewel de oud-Ottomaanse vlag.

Ophef

Alparslan Türkeş en zijn MHP werd vaak beschuldigd wegens "nationaalsocialistische ideeën" gedurende zijn leven; getuige de volgende rechtszaken:

  • 1944: 'het aanhangen van een racistische en Pan-Turkistische ideologie' (vrijgesproken na 9 maanden en 10 dagen te hebben vastgezeten in een militaire gevangenis in Turkije)
  • 13 oktober 1960: 'een nationaalsocialistisch systeem willen invoeren in Turkije' (uit zijn functie in de top van de legerleiding gezet, met vervroegd pensioen gestuurd en tevens verbannen naar India voor 25 maanden)
  • 12 september 1980: MHP wordt opgeheven/verboden wegens "nationaalsocialistische werkzaamheden" en de partijvoorzitter Alparslan Türkeş wordt veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De eis was echter de doodstraf. Toen Alparslan Türkeş vrij kwam op 9 april 1985 kreeg hij ook nog een politiek verbod, dat echter later in 1987 weer teruggedraaid zou worden waarna Alparslan Türkeş in 1987 (na 7 jaar afwezigheid) weer partijvoorzitter zou worden.

Parlement

Bij de parlementsverkiezingen op 3 november 2002 won de partij 8,3% van de stemmen, daarmee behaalde de partij geen zetels in het parlement omdat de verplichte grens van 10% niet werd behaald. Bij de parlementsverkiezing op 22 juli 2007 won de partij 14,27% van de stemmen. Ze kregen alsnog 71 zetels in het parlement.

Totalitair karakter

De MHP wordt vaak verweten een ultranationalistische of fascistische ideologie te koesteren en de rechten van minderheden te willen beknotten.[21] Zo worden vele voorstellen ten gunste van minderheden door de MHP in het parlement tegengehouden. Zo stemde medio 2008 de MHP nog tegen een wetsvoorstel die een tv-zender in het Koerdisch mogelijk zou moeten maken. Het argument van de MHP daarbij was dat het aanmoedigen van de talen van de minderheden in Turkije de eenheid van de bevolking zou ondermijnen. Al te vaak zou de partij andere ideologieën linken aan (Koerdisch) separatisme en daarmee een middel in handen hebben om de eigen totalitaire macht te legitimeren. Ook zou de partij een hekel hebben aan Koerden en Arabieren. Verder heeft (had) de partij goede banden met Neonazibewegingen in Europa.

Organisatie in West-Europa

In West-Europa zijn diverse verenigingen aan de MHP gelieerd:

  • In Duitsland bestaat de Föderation der Türkisch-Demokratischen Idealistenvereine in Deutschland (Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu), die door de Duitse Verfassungsschutz gemonitord wordt.[22]
  • In Nederland is in 1995 de Turkse Federatie Nederland (Hollanda Türk Federasyon) opgericht, die eveneens aan de MHP gelieerd is.[23] Deze organisatie wordt gemonitord door de AIVD.[24]

Zie ook

Zie de categorie Nationalist Movement Party van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.