Methaanthiol

Methaanthiol of methylmercaptaan is een organische zwavelverbinding met als brutoformule CH4S. Het is een kleurloos gas met de indringende geur van zweetvoeten en rotte wittekool.

Methaanthiol
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van methaanthiol
Molecuulmodel van methaanthiol
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
CH4S
IUPAC-naammethaanthiol
Andere namenmethylmercaptaan, mercaptomethaan, thiomethylalcohol
Molmassa48,11 g/mol
SMILES
CS
CAS-nummer74-93-1
BeschrijvingKleurloos gas met een rotte geur
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH220 - H280 - H331 - H410
EUH-zinnengeen
P-zinnenP210 - P261 - P273 - P311 - P410+P403 - P501
OpslagBrandveilig. Gescheiden van sterk oxiderende stoffen en zuren. Koel.
EG-Index-nummer016-021-00-3
VN-nummer1064
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandgasvormig
Kleurkleurloos
Dichtheid0,9 g/cm³
Smeltpunt−123 °C
Kookpunt5,95 °C
Dampdruk202.000 Pa
Oplosbaarheid in water23 g/l
Evenwichtsconstante(n)pKa = 10,4
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Voorkomen

Methaanthiol komt in de natuur voor, onder meer in teer en aardolie. Het ontstaat bij het rotten van organisch materiaal in moerassen. In het zeewater komt het voor als afbraakproduct van dimethylsulfoniopropionaat, dat wordt uitgescheiden door algen. De concentratie van methaanthiol in zeewater is echter extreem laag en bedraagt ongeveer 0,3 nanomolair. Bacteriën (in zowel aerobe als anaerobe omgevingen) kunnen methaanthiol omzetten tot dimethylsulfide.

Toepassingen

Methaanthiol wordt voornamelijk gebruikt bij de aanmaak van plastics en pesticiden. Daarnaast wordt het ook ingezet bij de bereiding van het aminozuur methionine, dat onder meer als voedingssupplement wordt gebruikt. Net zoals andere thiolen met een indringende geur wordt het in zeer lage concentraties toegevoegd aan aardgas, om het detecteerbaar te maken.

Toxicologie en veiligheid

Methaanthiol ontleedt bij verbranding, met vorming van giftige dampen, waaronder zwaveloxiden en waterstofsulfide. De verbinding reageert hevig met sterk oxiderende stoffen, water, stoom of zuren, met vorming van giftig en brandbaar gas. Methaanthiol is zeer giftig voor waterorganismen en mag onder geen beding in grote concentraties in het water terechtkomen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.