Menora

Een menora (Hebreeuws: מְנוֹרָה) of menoure (Nederlands-Jiddisch) is een zevenarmige kandelaber/lampenstandaard, die gemaakt werd uit massief goud. Hij was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen. Volgens sommige bijbelcommentatoren symboliseert de menora de brandende braambos die Mozes zag op de Sinaï.[1] De menora heeft zeven armen.

De menora van de tweede Joodse Tempel, afgebeeld op de Boog van Titus in Rome

De menora mag niet worden verward met de negenarmige kandelaar die bij het chanoekafeest wordt gebruikt, de chanoekia.

Mozes moest van God volgens precieze voorschriften een zevenarmige kandelaber laten maken en plaatsen in de Tabernakel, aan de zuidkant (Exodus 25:31-40, 26-35). In de eerste tempel, gebouwd door koning Salomo, brandden tien menora's (1 Koningen 7:49), vijf aan weerszijden.

Symboliek

Het licht is een belangrijk symbool in het Jodendom. Op de eerste dag van de schepping riep God het licht tevoorschijn. Zonder licht is er geen leven. De Thora wordt vergeleken met het licht en de mitswot (geboden) met de lampen die het licht zichtbaar maken (Spreuken 6:23). Israël zal het licht der wereld zijn (Jesaja 60:3). Ook de ziel van de mens wordt voorgesteld als een lamp (Spreuken 20:27). In het Nieuwe Testament staat dat God zelf Licht is (1Johannes 1:5), In de Openbaring is de zon van de vierde dag niet meer nodig omdat het Lam, dus Christus, het Licht is (Openbaring 21:23)

Na de verwoesting van de tweede tempel in 70 n.Chr. had de menora geen rituele betekenis meer in de tempeldienst. De menora uit de tempel werd als oorlogsbuit meegenomen en in Rome tentoongesteld in de Vredestempel. Wel kwam de Menora vaak voor als afbeelding in synagoges, op graftombes en op schilderijen. De zevenarmige menora afkomstig uit de Joodse tempel staat afgebeeld op de triomfboog van Titus en werd het voorbeeld voor de afbeelding van de menora als officieel symbool van de staat Israël.

Zie ook

Zie de categorie Menorah van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.