Koninkrijk Mataram

Het koninkrijk Mataram (of Medang) was een hindoe-boeddhistisch rijk in de 8ste tot de 10e eeuw dat oorspronkelijk in Centraal-Java gevestigd was. Door omstandigheden werd het centrum van het rijk naar Oost-Java verplaatst. Sommigen beweren dat dit kwam door een uitbraak van de vulkaan Gunung Merapi ("Vuur(spuwende) Berg"), anderen menen dat een machtsstrijd de oorzaak was van de verplaatsing.

Medang i Bhumi Mataram
 
 
752  1045  
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Mdaη i Bhumi Mataram later Mamrat en Poh Pitu voor centraal Java, Mdaη i Tamwlang en Mdaη i Watugaluh later Mdaη i Wwatan voor oost Java
TalenJavaans, Sanskriet
Religie(s)Hindoeïsme, Boeddhisme, Animisme
Geschiedenis van Indonesië

Naar chronologie
  • Prehistorie

Vroege vorstendommen

De opkomst van de moslimstaten

Koloniaal Indonesië

De opkomst van Indonesië

Onafhankelijk Indonesië


Portaal   Indonesië
Portaal   Geschiedenis

De eerste koning van Mataram was Mpu Sindok, die vele inscripties in steen achterliet. Andere koningen waren Dharmawangsa, die het Bharatayudha-epos in 996 liet vertalen in het oud-Javaans en Airlangga (1019-1042).

De huidige monumentale tempels Prambanan en Borobudur in de buurt van Jogjakarta zijn gebouwd tijdens de heerschappij van de klassieke Mataram-koningen.

Enkele eeuwen later ontstond op Java een nieuw rijk, dat ook Mataram heette. Zie hiervoor sultanaat Mataram.

Zie de categorie Mataram Kingdom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.