Martin Wijnen

M.N. (Martin) Wijnen (Hattem, 3 februari 1966) is een Nederlandse luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht. Sinds 28 augustus 2019 is hij commandant Landstrijdkrachten.[1]

M.N. (Martin) Wijnen
Luitenant-generaal Martin Wijnen (Zwolle, 4 maart 2019)
Geboren3 februari 1966
Hattem
Land/zijde Nederland
OnderdeelKoninklijke Landmacht
Dienstjaren1984 - heden
RangLuitenant-generaal
EenheidGenie
Bevel43 Gemechaniseerde Brigade
Koninklijke Landmacht
Onderscheidingenzie decoraties

Biografie

Wijnen start zijn militaire loopbaan in 1984 als cadet bestemd voor het Wapen der Genie aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Hij rondt in 1989 de opleiding tot genie-officier af. Na zijn startfunctie als pelotonscommandant van een Pantsergeniepeloton gelegerd in Duitsland komt hij in 1992 als kapitein bij de sectie G3 van de Staf van 1 Divisie ‘7 December’ in Schaarsbergen.

Zijn eerste uitzending was in 1992, als commandant van een mijnenruim- en trainingsteam in Cambodja. Daarna werd hij plaatsvervangend commandant van een constructiecompagnie en volgden in 1995-1996 nog twee missies, één als verbindingsofficier van het noodhulpdetachement na de Orkaan Luis op Sint Maarten en één als plaatsvervangend commandant van de Geniecompagnie van IFOR-1 in Bosnië en Herzegovina.

In 1997 volgde Wijnen aan het Instituut Defensie Leergangen de cursus Stafdienst, korte tijd later gevolgd door de Hogere Militaire Vorming. Vervolgens werd hij gepromoveerd tot de rang van majoor en diende als als Stafofficier Planintegratie.

Vervolgens volgde hij van 2000 tot 2001 in Fort Leavenworth in Kansas in de Verenigde Staten de “United States Army Command and General Staff College”. Hij behaalde zijn diploma in Master of Military Art and Science (MMAS) na een onderzoek naar interdepartementale samenwerking. Bij zijn terugkeer in Nederland werd hij bevorderd tot luitenant-kolonel en benoemd tot hoofd van de vakgroep Strategie op het Instituut Defensie Leergangen. In 2002 werd hij ingezet bij United States Central Command (USCENTCOM) in Tampa (Florida), als Liaison Officier van het Ministerie van Defensie voor de operatie "Enduring Freedom" en de ISAF-missie in Afghanistan en in 2003 werd hij stafofficier planintegratie bij de Defensiestaf. In 2005 kreeg Wijnen het commando over 11 Pantsergeniebataljon.

Eind 2007 werd hij gepromoveerd tot kolonel en benoemd tot hoofd van de afdeling Bestuursondersteuning van Commandant Landstrijdkrachten.

In 2009 volgde een uitzending naar Kandahar, Afghanistan, als Hoofd sectie J5 (Plannen) (CJ5 - ‘Chief of the J5 Branch (Plans)’) van het Regional Command South van de ISAF-missie in Afghanistan.

Daarna volgde hij de Leergang Topmanagement Defensie van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael '. Vanaf medio 2010 was Wijnen als programmamanager gedetacheerd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. In juni 2012 werd hij bevorderd tot brigadegeneraal en werd hij Plaatsvervangend Directeur Plannen van de Defensiestaf. In januari 2014 kreeg hij het commando over 43 Gemechaniseerde Brigade.[2] Vervolgens werd hij op 28 januari 2016 als generaal-majoor Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, en van 13 juli 2017 tot 1 juli 2019 is Wijnen als luitenant-generaal Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten.[3][4]

Decoraties

Herinneringsmedaille VN-Vredesoperaties
Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties
Herinneringsmedaille Vredesoperaties
Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als officier met jaarteken XXX[5]
Landmachtmedaille
Kruis voor betoonde marsvaardigheid
Inhuldigingsmedaille 2013
Vaardigheidsmedaille van de Nederlandse Sport Federatie (NSF)
TMPT Kruis (KNVRO)
VN UNTAC Medaille
NAVO medaille voor Voormalig Joegoslavië
NAVO non-artikel 5 medaille
Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold (Duitsland)


Verder is Wijnen is gerechtigd tot het dragen van de volgende insignes:


Voorganger:
Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten
2019-heden
Zie de categorie Martin Wijnen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.