Mari (volk)

De Mari (Russisch: Марийцы) zijn een volk in Rusland dat van oudsher leefde in het stroomgebied van de rivieren de Wolga en de Kama. Vroeger werd het volk ook wel Tsjeremissen genoemd, maar dat exoniem raakt steeds verder buiten gebruik. Tegenwoordig woont bijna de helft van alle Mari in de Russische autonome republiek Mari El. Ook in de republieken Tatarije en Basjkirostan leven grote Mari minderheden. Ruim 4% van de Mari leeft buiten Rusland.

Mari (Tjeremissen)
Totale bevolking547.605 (2010)
Verspreidingvooral Mari El (290.863), Tatarije, Basjkirostan (103.658)
TaalMari, Russisch
GeloofRussisch-orthodox, eigen Mari-geloof en protestant
Portaal    Landen & Volken
Mari

Het volk wordt onderverdeeld in een drietal groepen: de Weide-Mari, die langs de linkeroever van de Wolga leven, de Berg-Mari, die op de rechteroevers van de Wolga leven, en de Oosterse Mari, in Basjkirostan. Bij de Russische volkstelling in 2010 gaven 547.605 mensen aan dat ze zichzelf tot de Mari rekenden. Van hen noemden 23.559 zich Berg-Mari.[1]

Taal

De Mari spreken een eigen taal, die behoort tot Fins-Permische subgroep van de Fins-Oegrische talen. Om die reden wordt het volk ook tot de Wolga-Finnen gerekend. Hun taal, het Mari, is naast het Russisch een officiële taal van de republiek Mari El. De taal werd vooral vroeger ook wel Tsjeremissisch genoemd.

Bekende personen

Zie ook

Zie de categorie Mari people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.