Manu Dibango

Emmanuel 'Manu' N'Djoké Dibango (Douala, 12 december 1933Parijs, 24 maart 2020[1]) was een Kameroens bandleider, componist, altsaxofonist en vibrafonist. Hij is het bekendst van het nummer Soul Makossa uit 1972.

Manu Dibango
Manu Dibango in 2006
Algemene informatie
Volledige naamEmmanuel N'Djoké Dibango
BijnaamManu
Geboren12 december 1933
GeboorteplaatsDouala
Overleden24 maart 2020
OverlijdensplaatsParijs
LandKameroen
Werk
Jaren actief1968-heden
BeroepSaxofonist en vibrafonist
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Bekende instrumenten
Altsaxofoon, Vibrafoon
Portaal    Muziek

Biografie

Dibango werd geboren in Douala, wat toen nog in Frans-Kameroen lag. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde hij naar Frankrijk om bij familie in te trekken. Hij had, zoals hij later zou zeggen, slechts drie kilo koffie bij zich om aan zijn nieuwe familie te geven.

Soul Makossa

In 1971 nam hij het nummer Soul Makossa op (Makossa is een Kameroenese muziekstijl). Een jaar later bracht hij het uit. Het nummer was een mengeling van jazz, funk, disco en Afrobeat. Deze plaat werd langzaamaan bekender en bevatte een bijzonder refrein: ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa.

Dit refrein zou in 1983 door Michael Jackson worden gebruikt in Wanna Be Startin' Somethin' en later in 2007 door Rihanna in het nummer Don't Stop the Music. In 2009 zou de Belgische groep K3 de tekst Mama-se, mama sá in hun nummer MaMaSé! verwerken.

In Nederland was deze tekst de inspiratie voor het radioprogramma Mama Appelsap. Hier werden onverstaanbare liedteksten van een nieuwe betekenis (mondegreen) voorzien. Het eerste voorbeeld was natuurlijk de tekst ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa waarin de Nederlanders Mama appelsap verstonden.

In 2015 was Dibango te horen in het nummer Musica van de Italiaanse zanger Jovanotti. Het nummer Reggae Makossa is een van de soundtracks van het computerspel Scarface: The World Is Yours.

In 1994 publiceerde Dibango zijn autobiografie, genaamd Three Kilos of Coffee: An Autobiography.

Overlijden

In 2020 overleed Dibango in een Parijs ziekenhuis, na een besmetting met het SARS-CoV-2-virus. Hij raakte besmet in Frankrijk.[2][1]

Zie de categorie Manu Dibango van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.