Man met de blauwe kaproen

Man met de blauwe kaproen is een klein olieverfschilderij van 20 bij 13 cm dat rond 1430 werd geschilderd door Jan van Eyck. Omdat Van Eyck geen titel gaf aan dit schilderij en omdat men niet weet wie er weergegeven is op dit werk,[1] noemt men het schilderij Man met de blauwe kaproen. Het schilderij is te bezichtigen in het Nationaal Brukenthaluseum in Sibiu, Roemenië. Van Eyck maakte meerdere schilderijen van personen met een kaproen. Zo ook het schilderij Portret van een man met rode tulband, dat vermoedelijk een zelfportret is met een kaproen, gebruikt als tulband.

Man met de blauwe kaproen

Een kaproen is een hoofddeksel dat erg populair was in de middeleeuwen. Het was een kap die reikte tot aan de schouders zodat het hoofd en de nek van de kaproendrager bedekt waren. Alleen het gezicht werd vrijgelaten. In de vroege middeleeuwen droegen vooral arme mensen een kaproen, vanaf de 14e eeuw droeg ook de rijkere bevolking een kaproen.

Men kan een aantal werken van Jan van Eyck raadplegen en sterk vergroten op de website Further works by Jan van Eyck van het KIK/IRPA.

Zie de categorie Portrait of a Man with a Blue Chaperon by Jan van Eyck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.