Maltose

Maltose of moutsuiker (glucose-α(1→4)-glucose) is een reducerende suiker, die na hydrolyse twee moleculen glucose geeft. De smaak van maltose is zoet. Maltose is een disacharide. De chemische naam van maltose is α-D-glucopyranosyl-(1→4)-β-D-glucopyranose.

Maltose
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van maltose
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C12H22O11
Andere namenmoutsuiker
Molmassa342,29 g/mol
CAS-nummer69-79-4
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurwit
Dichtheid1,54 g/cm³
Smeltpunt102-103 °C
Oplosbaarheid in water(bij 20°C) 1080 g/l
Goed oplosbaar inwater
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Maltose is een dimeer dat kan ontstaan bij de afbraak, door het enzym amylase, van zetmeel, dat dezelfde glycosidebinding heeft.

Vrijwel alle organismen kunnen maltose afbreken met het enzym maltase. De vorming van maltose en glucose in kiemende gerstekorrels onder invloed van het enzym amylase is belangrijk bij het mouten voor het brouwen van bier.

Maltose of moutsuiker wordt gebruikt bij de bereiding van pekingeend. Deze wordt meermalen overgoten met iets verwarmde, vloeibare maltose, eventueel vermengd met een deel honing. Door de maltoselaag ontstaat de bruine knapperige huid.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.