Grijze reuzenkangoeroe

De grijze reuzenkangoeroe of oostelijke grijze reuzenkangoeroe (Macropus giganteus) is een soort kangoeroe. Samen met de westelijke grijze reuzenkangoeroe (Macropus fuliginosus) vormen ze het ondergeslacht Macropus. Ondanks de soortaanduiding giganteus is de grijze reuzenkangoeroe niet de grootste soort kangoeroe. Dit is de rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus).

Grijze reuzenkangoeroe
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Macropus
Soort
Macropus giganteus
Shaw, 1790
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Grijze reuzenkangoeroe op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Kenmerken

De grijze reuzenkangoeroe heeft een zilvergrijze vacht, waarbij de buikzijde lichter gekleurd is dan de flanken en de rugzijde. De staartpunt is donker van kleur. Mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes: ze kunnen wel tot zes keer zo zwaar worden. Het mannetje wordt 140 tot 180 centimeter lang en 66 tot meer dan 100 kilogram zwaar. De staart is tot een meter lang. Vrouwtjes worden tot 120 centimeter lang en 20 tot 32 kilogram zwaar, met een staart van zo'n 75 centimeter lang.

Leefwijze

Grijze reuzenkangoeroes leven in groepen van tien tot dertig dieren. In de schemering zijn de reuzenkangoeroes actief. Ze eten sappige twijgen, kruiden, gras en afgevallen vruchten.

Bij gevaar kunnen ze dodelijke trappen geven, maar ze zullen eerder snel wegvluchten. Ze kunnen al springend snelheden bereiken tot wel 85 kilometer per uur op de korte afstand en 55 kilometer per uur op de lange afstand, en sprongen maken van wel drie meter hoog of negen tot tien meter ver.

Voortplanting

Het grootste en oudste mannetje is meestal dominant en heeft het alleenrecht om te paren. Zo kan zijn nageslacht uit zo'n twintig tot dertig jongen bestaan. Meestal houdt het mannetje deze positie slechts een jaar vast, en veel mannetjes zullen nooit de top bereiken. Vrouwtjes zullen zich meestal hun gehele volwassen leven voortplanten.

Een jong wordt geboren na een draagtijd van 32 tot 36 dagen. Het jong weegt slechts 0,8 gram. Na de geboorte wordt het gedragen in de buidel, waar het wordt gezoogd. Hier blijft het jong zo'n driehonderd dagen, totdat het ongeveer vijf kilogram zwaar is en hij de buidel verlaat. Hierna wordt het jong nog gezoogd totdat het ongeveer achttien maanden oud is. Deze zoogfase heet de young-at-foot-fase. Meestal is de plaats van het oude jong alweer ingenomen door een nieuw jong van zo'n 0,8 gram, en zoogt het vrouwtje beide jongen tegelijkertijd.

Vrouwtjes met veel vrouwelijke verwanten in een groep zullen meer kans hebben om hun jongen succesvol te laten opgroeien. Oma's, tantes etc. helpen tijdens de young-at-foot-fase mee met de opvoeding en zullen de zorg overnemen, mocht de moeder sterven. Jonge moeders krijgen waarschijnlijk hierdoor vaker dochters, terwijl oudere moeders vaker zonen krijgen.

Bedreiging en bescherming

De grijze reuzenkangoeroe is vrij algemeen en wordt in Australië afgeschoten als plaagdier. De jacht wordt gereguleerd door middel van jachtvergunningen.

Verspreiding

De grijze reuzenkangoeroe leeft op beboste grasvlakten en in open bosland in Oost-Australië, in Oost- en Centraal-Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het zuidoosten van Zuid-Australië en de eilanden Tasmanië, Kingeiland en Kangaroo-eiland.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.