Mack Trucks

Mack is een bekend Amerikaans vrachtautomerk. In de jaren 80 werd het bedrijf overgenomen door Renault VI, Volvo Trucks. Het hoofdkantoor van Mack bevindt zich in Greensboro in North Carolina.

Mack AC
Mack

Activiteiten

Mack is de populairste zwaargewicht offroad-truck in klasse 8 tot klasse 13 producent in de Verenigde Staten. Op de voorkant van iedere truck staat het Mack logo, een goudkleurige Engelse buldog. Mack produceert ook modellen voor op de gewone weg, als Highway.

Mack-trucks worden in 45 landen verkocht. De Macungie-fabriek in Pennsylvania vlak bij het hoofdkwartier produceert de Mack Granite, RD, RB, CL, LE, DM,MH en MR modellen. In Dublin, Virginia worden de "Vision by Mack" en de "Highway" modellen gemaakt in de New River Valley assemblagefabriek. Motoren, de "Maxitorque ES T300" transmissies, de TC-15 overbrenging en de eindoverbrengingen worden ontworpen en gefabriceerd in Hagerstown, Maryland.

Geschiedenis

Het bedrijf werd in 1900 opgericht door twee broers, Jack en Augustus (Gus) Mack. In dat jaar werd het eerste voertuig geproduceerd, een autobus voor het vervoer van 20 personen met een motor van veertig pk. Jack Mack had zich al zeven jaar eerder ingekocht in een bedrijf dat koetsen maakte. In 1905 verhuisde de Mack Brothers Company van Blooklyn naar Allentown in Pennsylvania. In 2010 verhuisde het hoofdkantoor naar Greensboro.

In 1911 verkochten de gebroeders Mack het bedrijf. De nieuwe eigenaars zetten het bedrijf door onder de naam International Motor Company met Mack Brothers Motor Car Company en Saurer Motor Company als dochterondernemingen. In 1916 werd de Mack AC vrachtwagen geïntroduceerd. Dit was een groot succes en het voertuig bleef tot 1939 in productie. Er werden ruim 40.000 stuks van gebouwd en tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er 4500 geleverd aan het Amerikaanse leger en 2000 voertuigen aan Engeland. In 1919 werd de Saurer merknaam van de markt gehaald en in 1922 werd de Mack Trucks naam geherintroduceerd en de "bulldog" als logo ingevoerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde het bedrijf zo'n 35.000 voertuigen voor diverse geallieerde afnemers. Het leverde vrachtwagens, artillerietrekkers, tanktransporteurs en bergingsvoertuigen.

In 1977 tekende Mack een overeenkomst met de Franse vrachtwagenfabrikant Renault trucks. Beide partijen gingen samenwerken op het gebied van de distributie van middelzware vrachtwagens met dieselmotoren in Noord en Centraal Amerika. In 1979 nam Renault een aandelenbelang van 10%, in 1983 was dit belang gestegen naar 40% en in 1990 waren alle aandelen in handen van Renault. In het jaar 2000 nam Volvo Trucks alle aandelen van Mack over. Renault trucks gebruikte de 12 liter Mack-motor tot 2003 in het vlaggenschip van het merk, de Renault Magnum. De Renault modellen worden in Australië verkocht onder de merknaam Mack.

Nederlandse importeur

Floor's Handel en Industrie B.V. te Hilversum is jarenlang importeur geweest van Mack Trucks voor Europa. Eerst werden complete trucks geïmporteerd, later werden ze in delen per kratten aangevoerd en in een eenvoudige fabriekshal geassembleerd, soms met onderdelen die niet van Mack waren zoals Detroit dieselmotoren en cabines. Later ging dit bedrijf, inmiddels deels verhuisd naar Wijchen, zelf vrachtauto's maken onder de naam Floor Truck Fabriek.

Zie de categorie Mack trucks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.