Lucknow (stad)

Lucknow (Hindi: लखनऊ, Urdu: لكهنو, Lakhnaū) is de hoofdstad van de Indiase staat Uttar Pradesh en ligt in het noorden van India (516 kilometer ten zuidoosten van Delhi). De stad ligt in het gelijknamige district Lucknow en heeft 2.207.340 inwoners (2001[1]).

Lucknow
Stad in India

Situering
StaatUttar Pradesh
DistrictLucknow
Coördinaten26° 52 NB, 80° 55 OL
Algemeen
Inwoners (2001)2.207.340
Detailkaart

Locatie in Uttar Pradesh
Foto's
Portaal    India

Lucknow ligt in de historisch bekende Awadh-regio en is altijd een multiculturele stad geweest. Lucknow wordt ook wel de 'Stad van de Nawabs' genoemd. Andere bekende bijnamen zijn 'de Gouden Stad van het Oosten', Shiraz-i-Hind en het 'Constantinopel van het Oosten'. Bekende bezienswaardigheden zijn de Bara Imambara en de Rumi Darwaza.

Lucknow staat bekend als multiculturele stad en om haar keuken. Hindi, Urdu en Engels zijn de belangrijke talen voor de dagelijkse omgang.

De rivier Gomti stroomt door de stad.

Geschiedenis

Nawab Saadat Khan II

Na 1350 (na Chr.) zijn Lucknow en delen van de Awadh-regio onder controle geweest van het sultanaat Delhi, het Mogolrijk, de Nawabs van Awadh, de Britse Oost-Indische Compagnie en de Britse Raj. Lucknow was een van de belangrijkste plekken van de Sepoy-opstand; een daar gestationeerde eenheid van het Brits-Indische leger nam actief deel aan de opstand, en hield de stad een half jaar bezet.

Tot 1719 was de subah (bestuurlijke regio) van Awadh een provincie van het Mogolrijk en werd het bestuurd door een door de keizer aangestelde gouverneur. Saadat Ali Khan werd in 1722 aangesteld als de nawab (gouverneur) van Awadh en hij vestigde zich in Faizabad.

Awadh stond bekend als de graanschuur van India en was van strategisch belang vanwege de controle over de 'Doab', de vruchtbare vlakte tussen de Ganges en de Yamuna-rivieren.

Klimaat

Lucknow heeft een warm en vochtig subtropisch klimaat met koele en droge winters van december tot februari en droge, hete zomers van april tot juni. Het regenseizoen loopt van half juni tot half september. De gemiddelde regenval is dan 1010 mm (40 in), vooral van de zuidwestelijke moessonwinden. In de winter is de maximumtemperatuur rond de 25 graden Celsius en het minimum schommelt tussen de 6 en 8 graden Celsius. Mist is vrij gebruikelijk van eind december tot eind januari. Zomers zijn erg heet en de temperatuur kan stijgen tot 45 graden Celsius. Gemiddeld zijn de maximumtemperaturen rond de 40 graden Celsius.

Taal en poëzie

Lucknow groeide in het tweede deel van de 18e eeuw uit tot een belangrijke cultuurstad. De familie van de nawabs was oorspronkelijk afkomstig uit Perzië en waren daarom sjiitische moslims, een feit dat tot uiting kwam in de unieke kunst en cultuur aan hun hof. Twee dichters uit Lucknow, Mir Anis en Mirza Dabeer, waren exponenten van "marsia", het genre elegische poëzie dat draait om het ultieme offer van Imam Hussein in de Slag bij Karbala. Dit offer wordt jaarlijks herdacht tijdens de viering van Muharram.

Ook in de architectuur komt het sjiitische karakter van de heersers duidelijk naar voren. Onder de belangrijkste gebouwen die de nawabs lieten bouwen bevinden zich diverse imambara's (sjiitische gebedshallen) en sjiitische moskeeën.

Zustersteden

Geboren in Lucknow

Zie de categorie Lucknow van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.