Loo (Bergeijk)

Loo, soms ook Terlo genaamd, is een kleine kern ten westen van het dorp Bergeijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Hij had 1224 inwoners op 1 januari 2015.[1]

Loo
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Noord-Brabant
Gemeente Bergeijk
Coördinaten51° 18 NB, 5° 20 OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2015)1.224
Foto's
Vanuit de lucht gezien
Portaal    Nederland

Loo is bekend om zijn natuurtuin 't Loo, die door het IVN en de Bergeijkse bijenhoudersvereniging in het jaar 2000 werd geopend op het terrein van een verlaten sportveld. De kleedruimte werd omgebouwd tot bezoekerscentrum 'De Wingerd'. Niet alleen is 't Loo een heemtuin, er zijn ook allerlei voorzieningen aangebracht voor insecten, zoals Graafwespen. Verder zijn er poelen gegraven. De tuin is gratis te bezichtigen

kerk

De Sint-Petrus'-Bandenkerk is een neogotische kerk die is ontworpen door Carl Weber. Ze stamt uit 1863 en heeft een toren uit 1896 naar een ontwerp van Caspar Franssen.

Deze parochie is ontstaan doordat op het grondgebied van Luyksgestel, op de hei niet ver van Loo, in 1650 een grenskerk in gebruik werd genomen die de oorspronkelijke kerk op het Hof moest vervangen. Deze laatste was door de hervormden in gebruik genomen. Deze grenskerk werd daarom de 'Heikerk' genoemd. Luyksgestel behoorde toen tot het Prinsbisdom Luik, waar na de contrareformatie de katholieke eredienst opnieuw de enige toegelaten was.

Omstreeks 1716 werd een schuurkerk gebouwd, vlak bij de Bergeijkse Hofkerk. Vanaf 1779 mochten geen missen meer worden opgedragen in de Heikerk, waarna in 1790 een nieuwe schuurkerk werd gebouwd, nu op het grondgebied van Loo. Deze werd de 'Tweede Heikerk' genoemd. Ze bleef in gebruik tot 1863, nadat ze in 1849 een zelfstandige parochiekerk was geworden.

De kerk is een bedevaartsoord voor Bernardus van Clairvaux. Deze devotie vond reeds plaats in de oorspronkelijke 'Heikerk'. In de 19e eeuw werd nog melding gemaakt van vele bedevaartgangers die op 20 augustus naar Loo trokken. Er was dan ook een markt, die echter 'de zondag ontheiligde' en in 1846 werd afgeschaft, waarna ook de bedevaartgangers in steeds mindere getale kwamen. In de huidige kerk bevindt zich nog steeds een Bernardusbeeld en een enkele gelovige komt er nog naartoe om te bidden.

Het Mariakèske bevindt zich op de plaats van de vroegere schuurkerk, niet ver van de huidige kerk. Het werd in 1958 gebouwd als oefening door leerlingen van de ambachtsschool. Ook hier vond vandalisme plaats en werd het beeldje vernield. In 1983 werd het kèske gerestaureerd en het beeldje vervangen.

Nabijgelegen kernen

Bergeijk, Weebosch, Luyksgestel.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.