Lloydkwartier

Het Lloydkwartier is een nieuwe wijk die wordt gebouwd in het oude havengebied van de deelgemeente Delfshaven in Rotterdam.

Lloydkwartier
Wijk van Rotterdam

Kerngegevens
GemeenteRotterdam
StadsdeelDelfshaven
Coördinaten51° 54 NB, 4° 28 OL
Portaal    Rotterdam

Geschiedenis

In de 17e tot de 19e eeuw werden er in het Lloydkwartier wapens, aardewerk en sterke drank verhandeld. Deze goederen werden verkregen door slaven uit Afrika met Rotterdamse schepen naar Suriname en de Nederlandse Antillen te vervoeren en daar te ruilen voor goederen die naar Rotterdam werden verscheept.[1] Dit wordt de driehoekshandel genoemd.[2] In deze Trans-Atlantische slavenhandel speelde onder andere de firma Coopstad en Rochussen een rol en waren na de Middelburgsche Commercie Compagnie de grootste handelsmaatschappij van Nederland.[3]

Het havengebied van Lloydkwartier werd aangelegd rond 1900. In 1886 was de voormalige gemeente Delfshaven door Rotterdam geannexeerd. Hierna werden de Parkhaven, de Sint Jobshaven en de Schiehaven gegraven. Vanaf de Lloydpier vertrokken de passagiersschepen van de (Koninklijke) Rotterdamsche Lloyd naar Nederlands-Indië.

Sinds de zestiger jaren nam de bedrijvigheid in het gebied af: veel bedrijven verplaatsten hun activiteiten naar de nieuwere havens in Rotterdam-Zuid. In 1970 vertrok als een van de laatste grote overslagbedrijven de maatschappij van Müller & Co's Stuwadoors van de Müllerpier.

In 2013 werd in de wijk het Slavernijmonument onthuld dat herinnert aan het slavenverleden van Rotterdam en deze wijk.

De nieuwe wijk

St. Job in het Lloydkwartier
Hoofdgebouw van de STC-Group in het Lloydkwartier

Veel van de oude bedrijfsgebouwen zijn gehandhaafd en geven de wijk een eigen karakter. In de eindsituatie die in 2014 bereikt moet worden zal de wijk 1750 woningen en 65.000 m2 bedrijfsruimte hebben.

Linieschip 'De Delft' wordt herbouwd aan de Schiehaven in het Lloydkwartier

In het Lloydkwartier is Scheepswerf De Delft gevestigd aan de Schiehaven 15. Op deze werf wordt Linieschip 'De Delft' uit 1783 herbouwd. De werf is toegankelijk voor publiek.

Voormalige loodsen en gebouwen van de Lloyd

De namen van de voormalige loodsen en gebouwen vinden we terug in een aantal straatnamen in het gebied tussen de Nieuwe Maas en de Schiehaven. Die straten zijn: Loods Bali, Loods Celebes, Loods Holland, Loods Java en Loods Borneo, en de Kratonkade. In de loodsen werden destijds de goederen voor het desbetreffende verdere vervoer geplaatst. In het Kratongebouw verbleven de bemanningen van de schepen van de Lloyd, met name Chinezen en Javanen, wanneer ze tijdelijke werden afgelost.

Zie de categorie Lloydkwartier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.