Lithium-luchtbatterij

De lithium-luchtbatterij of lithium-airbatterij, afgekort Li-air, is een metaal-lucht-batterij die gebruikmaakt van oxidatie van lithium aan de anode en de reductie van zuurstof aan de kathode om een elektrische stroom op te wekken. De technologie werd voor het eerst voorgesteld in de jaren 70 als een mogelijke stroombron voor elektrische voertuigen. In de late jaren 2000 werd de wetenschappelijke interesse in de technologie opnieuw gewekt door vooruitgang in de materiaalkunde en de toenemende vraag naar milieuvriendelijke en olie-onafhankelijke energiebronnen.

Techniek

Het grootste potentiële voordeel van Li-air-technologie is de grote energiedichtheid, een maat voor de hoeveelheid energie die bewaard kan worden voor een bepaalde massa. Een lithium-luchtbatterij kan theoretisch een energiedichtheid behalen van 12 kWh/kg, vergelijkbaar met traditionele benzine (13 kWh/kg). Door de zuurstof uit de lucht te gebruiken en niet de oxidator in de batterij te huisvesten, kan deze dichtheid behaald worden.

De techniek vereist significant onderzoek in een aantal domeinen voordat een commerciële toepassing mogelijk is. Er zijn vier mogelijke benaderingen die nagestreefd worden:

Lithium-batterijen hebben aanzienlijke aandacht gekregen over de afgelopen 40 jaar. De eerste, commerciële lithium-cellen verschenen 20 jaar geleden. Lithium-batterijen bieden hoge prestaties vanwege de hoge specifieke energiedichtheid. De nominale spanning per cel van een Li-air-batterij bedraagt 2,91 V.

Tekortkomingen

Anno 2014 hebben lithium-air-batterijen volgende tekortkomingen:

  • Relatief weinig herlaadcycli
  • Lange herlaadtijden
  • Niet stabiel en daardoor niet veilig[1] (lithium-ionbatterijen zijn ook niet stabiel, maar het risico is veel kleiner)[1]

Deze problemen worden wellicht in de toekomst opgelost om de commerciële toepassing van deze technologie mogelijk te maken.[2]

Zie ook

Bron

  • Een gedeelte van dit artikel is een vertaling van het overeenkomstige artikel op de Engelstalige Wikipedia, dat beschikbaar is onder de licentie CC BY-SA. Voor auteurs van dat artikel, zie aldaar:

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.