Limnomys bryophilus

Limnomys bryophilus is een knaagdier uit het geslacht Limnomys dat voorkomt op Mount Kitanglad op Mindanao, tussen 2250 en 2800 m hoogte. Er zijn 25 exemplaren bekend. De soortaanduiding is afgeleid van de Griekse woorden βρυον "mos" en φιλος "houdend van" en betekent dus "houdend van mos". Dat slaat op het "mossy forest"-habitat van deze soort.

Limnomys bryophilus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Limnomys
Soort
Limnomys bryophilus
Rickart et al., 2003
Verspreidingsgebied van de Limnomys bryophilus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Limnomys bryophilus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Deze soort heeft een lange, dikke, zachte vacht. De rugharen zijn tweekleurig: het onderste driekwart deel is donkergrijs en de rest geelbruin. De buik is lichtgrijs. De staart is lang, behaard en bruin. De schedel is iets groter dan bij L. sibuanus.

Deze soort is waarschijnlijk 's nachts actief, want de meeste exemplaren werden 's ochtends vroeg gevangen. Het dier is blijkbaar omnivoor, want ze werden zowel met kokosnoten- of pindapap als met regenwormen als aas gevangen. In hun maag hadden ze zaden, fruitpulp, andere stukken plant, en soms geleedpotigen en regenwormen.

Kleine zoogdieren die samen met L. bryophilus voorkomen zijn de Filipijnse haaregel (Podogymnura truei), de Filipijnse toepaja (Urogale everetti), de spitsmuis Crocidura beatus, en de knaagdieren Apomys hylocoetes, Apomys insignis, Batomys salomonseni, Crunomys suncoides, Limnomys sibuanus en Tarsomys apoensis. Op exemplaren van L. bryophilus werden vliegen (Sigmactecus warneri, familie Leptopsyllidae) en aarsschorpioenen (Megachernes philippinus, familie Chernetidae) gevonden.

Literatuur

  • Rickart, E.A., Heaney, L.R. & Tabaranza, B.R., Jr. 2003. A new species of Limnomys (Rodentia: Muridae: Murinae) from Mindanao Island, Philippines. Journal of Mammalogy 84(4):1443-1455, November 2003.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.