Lijst van brutoformules

In de scheikunde wordt met de brutoformule van een stof aangegeven welke aantallen van diverse atoomtypen een bepaalde chemische verbinding bevat. De conventie bij een brutoformule is: vooraan staat koolstof (C), dan waterstof (H), en vervolgens de rest van de elementen alfabetisch geordend op elementsymbool. Onder elke brutoformule volgen dan de stoffen met die brutoformule.

Dit artikel bevat een lijst van brutoformules. Omdat sommige verbindingen in diverse takken van de scheikunde of de biochemie verschillende namen hebben gekregen, worden synoniemen van namen van verbindingen op hun eigen alfabetiseringsplek genoemd. De gebruikte namen zijn namelijk niet altijd direct tot elkaar herleidbaar.

Als er geen koolstof én geen waterstof in de verbinding voorkomt, wordt de brutoindex beschouwd als te beginnen met C0H0 en staat hij dus voor de koolstofhoudende verbindingen. Bevat een verbinding wel waterstof maar geen koolstof dan wordt de brutoindex beschouwd als te beginnen met C0Hn met op de plaats van de n het aantal waterstofatomen.

In de lijst staan dus eerst de verbindingen zonder zowel koolstof als waterstof, dan de verbindingen met waterstof maar zonder koolstof, en dan de koolstofhoudende verbindingen.

NB:

  • Polymeren staan in de lijst op de plek van de monomere eenheid. Polyethyleen staat dus onder C2H4. Bij condensatiepolymeren is het vertrekkende kleine molecule uit de vormingsreactie niet meegeteld. Polymeren van glucose (C6H12O6) worden onder C6H10O5 vermeld. Er is wel een eigen rij in de tabel. De eerste regel bevat het woord polymeer.
  • Mineralen met variabele samenstellingen als (Mg,Fe)SO4.OH zijn in het geheel niet opgenomen.

Navigatie Brutoformules

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.