Lijst van bouwwerken van Piet Kramer

Dit is een (onvolledige) lijst van bouwwerken en stedenbouwkundige plannen van de Nederlandse architect Piet Kramer.

Kramer wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. Naast gebouwen als de Haagse Bijenkorf ontwierp Kramer ook vele bruggen in Amsterdam.

Naamgebouwdlocatiestijlbijzonderhedenfoto
Gebouw voor de Bond voor Minder Marinepersoneel1914Den HelderEerste gebouw door Kramer ontworpen als zelfstandig architect. Verloren gegaan na bombardement in 1940.[1]
Scheepvaarthuis1913-1916Prins Hendrikkade 108, AmsterdamAmsterdamse SchoolOntworpen samen met Jan van der Mey (hoofdarchitect) en Michel de Klerk
Brug 431921Leidsestraat / Keizersgracht, AmsterdamAmsterdamse SchoolBrug is een rijksmonument en heeft een beeldhouwwerk van Hildo Krop.
P.L. Kramerbrug1921Over het Amstelkanaal, tegenover Amstelkade 1Expressionisme, Amsterdamse SchoolBrug is vernoemd naar Kramer en is met de omgeving (vier brughuisjes, met beeldhouwwerken van Hildo Krop) rijksmonument
Woningcomplex De Dageraad1923P.L. Takstraat / Burg. Tellegenstraat, AmsterdamAmsterdamse SchoolWoningcomplex in meerdere straten. Samen met Michel de Klerk ontworpen.
Haagse Bijenkorf1924-1926Grote Marktstraat 55, Den HaagAmsterdamse SchoolHet originele houten trappenhuis is nog aanwezig. Wel is het glas in lood volledig gerenoveerd.
Vierwindstrekenbrug1925Jan van Galenstraat, AmsterdamBrug is gelegen over de Admiralengracht in Amsterdam-West. De brug is ontworpen door Kramer, de beelden zijn onder andere van Hildo Krop (de vier streken) en Jaap Kaas en Hubert van Lith.
Huizenblok Coöperatiehof1925-1928Burg. Tellegenstraat, AmsterdamInvloeden van de Amsterdamse SchoolBlok bestaat uit woningen en winkels. De bouwstijl is niet zuiver Amsterdamse School.
Lyceumbrug1926-1927Olympiaplein, AmsterdamAmsterdamse SchoolBrug is samen met de aan weerszijden geplaatste brughuisjes ingeschreven als rijksmonument.
Leeszaal Coöperatiehof1926-1927Coöperatiehof 14, AmsterdamAmsterdamse SchoolHet gehele hof is tot rijksmonument verklaard. De leeszaal heeft ook dienstgedaan als bibliotheek en vergaderzaal.
Coöperatiehof1926-1928Coöperatiehof, AmsterdamAmsterdamse SchoolU-vormig blok arbeiderswoningen, rijksmonument.
Barbiersbrug1928Over het Amstelkanaal, tegenover Amstelkade 43Expressionisme, Amsterdamse SchoolBrug loopt van de Ferdinand Bolstraat naar de Scheldestraat, met vier brughuisjes en beeldhouwwerk van Hildo Krop, rijksmonument
Villa1929Merellaan, Aerdenhout
Dubbel woonhuis1930Olympiaplein 2-4, AmsterdamAmsterdamse School
Kinderbrug1930-1931Over de Boerenwetering, bij Muzenplein 1, AmsterdamExpressionismeOp twee hoeken zijn beeldhouwwerken aangebracht, voorstellende een meisje met eekhoorn en een jongen met konijntjes.
Nationaal Monument voor het Reddingswezen1934-1935Helden der Zeeplein, Den HelderAmsterdamse SchoolOntworpen samen met Theo Vos, Jan Schultsz en Gerrit van de Veen. Het monument met omliggend plantsoen zijn verklaard tot rijksmonument.
Van Buurenmonument1936Tegenover Coöperatiehof 14, AmsterdamAmsterdamse SchoolMonument ontworpen ter herinnering aan L. van Buuren. Monument en omliggende bebouwing zijn onderdeel van het Coöperatiehof en allemaal benoemd tot rijksmonument.
Brug 307 (Riekerhavenbrug)1942Jaagpad, AmsterdamEen fiets- en voetgangersbrug vlak bij de Uiverbrug.[2] De Uiverbrug is vernoemd naar de Uiver en net als dat vliegtuig grotendeels van aluminium.
Vondelbrug1947Vondelpark, AmsterdamOnder de brug zijn reliëfs van de hand van Hildo Krop geplaatst.
Brug 6041953Burg. Röellstraat over Burg. Cramergracht, Amsterdam Nieuw-WestMet pergola's
Omvalbrug1953Spaklerweg over de Weespertrekvaart
Zie de categorie Piet Kramer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.