Lesachtal

Lesachtal is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, gelegen in het district Hermagor HE. De gemeente heeft ongeveer 1600 inwoners.

Lesachtal
Gemeente in Oostenrijk

Situering
DeelstaatKarinthië
DistrictHermagor
Coördinaten46° 42 NB, 12° 49 OL
Algemeen
Oppervlakte190,69 km²
Inwoners (31-10-2008)1.489
(7,8 inw./km²)
Hoogte1044 m.ü.A.
Overig
Postcode9653
Netnummer0 47 16
KentekenHE
Gemeentenummer2 03 21
Websitelesachtal.com/gemeinde
Portaal    Centraal-Europa

Geografie

Lesachtal heeft een oppervlakte van 190,69 km². Het ligt in het uiterste zuiden van het land.

Geschiedenis

Het Lesachtal werd in 600 n.C. bewoond door Slavische bevolking. Het was een van de eerste Karinthische valleien die werd "gegermaniseerd".

Het Landgericht Lesach werd aan Burg Pittersberg overgedragen in 1380. Het behoorde toe aan de Graven van Gorizia en, na hun uitsterven, aan de Landsvorsten en uiteindelijk, samen met Goldenstein, aan het Graafschap Ortenburg.

Met de oprichting van de gemeenten (Ortsgemeinden) in 1850, werden de drie gemeenten Luggau, St. Lorenzen en Liesing opgericht. De plaatsen (Katastralgemeinden) Kornach en Strajach fuseerden met de gemeente Mauthen, maar kregen in 1882 zelfstandige status als de gemeente Unterlesach. Tien jaar later werden ook de plaatsen Birnbaum en St. Jakob onafhankelijke gemeenten. Als gevolg van de Karinthische gemeentehervormingen in 1973, fuseerde de oostelijke gemeente St. Jakob met Kötschach-Mauthen, terwijl de vier westerse gemeenten fuseerden in de huidige gemeente Lesachtal.

Tijdens WO I liep de frontlijn tussen Oostenrijk-Hongarije en Italië over de kam van de Karinthische Alpen. Vele oude stellingen en versterkingen getuigen nog steeds van de Bergoorlog 1915-1918).

Liesing
Lumkofel gezien vanaf Liesing
Traditioneel houten huis op de Hauptplatz in Liesing
Volksmusik Akademie en fontein op de Hauptplatz in Liesing
Sankt Lorenzen
Radegund in Lesachtal
Tuffbad in Lesachtal
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lesachtal op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.