Leerbeek

Leerbeek is een deelgemeente van Gooik gelegen in het Pajottenland, een plaats in Vlaams-Brabant, België.

Leerbeek
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Gooik
Coördinaten50° 47 NB, 4° 7 OL
Overig
PostcodeHuidige postcode: 1755
Oude postcode: 1684
Detailkaart

Portaal    België
Stevenistenkerk, Leerbeek
Winterzicht op Leerbeek vanuit het zuiden
Sint-Pieterskerk, Leerbeek

Geschiedenis

In Leerbeek vond een Stevenistische opstand plaats in 1794 onder leiding van pastoor Philippus Winnepenninckx tegen de Franse Napoleonisten en diens groeiende aanmatigingen ten overstaan van de kerk. Ook de pastoors van de omliggende dorpen volgden zijn voorbeeld. Precies op de plaats van de woning waar oud-pastoor Winnepenninckx in 1840 overleed, bouwden zijn navolgers in 1918 te zijner nagedachtenis een neogotische kapel. Elke zondag om 9 uur is er nog een gebedsdienst in deze kapel.

Geografie

Leerbeek is een deelgemeente van Gooik. Er zijn geen andere kernen. De totale oppervlakte bedraagt 4,27 km², oftewel 11% van het grondgebied van de fusiegemeente.

Demografie

Leerbeek telt 1170 inwoners oftewel 13% van het totale aantal van de fusiegemeente Gooik. De bevolkingsdichtheid bedraagt 2,740 inw/km².

Bezienswaardigheden

  • De Sint-Pieterskerk is een parochiekerk die gebouwd werd tussen 1769 en 1773 door architect Jan Bernard Thibaut. Opvallend is de groene Lembeekse steen. Bezienswaardig zijn het hoofdaltaar in barokstijl, de twee zijaltaren in eik, de preekstoel, het houtsnijwerk, een arduinen doopvont en het in 1979 geklasseerd orgel.

Dit orgel werd in 1648 gebouwd door Nicolaas II Le Royer, organist en orgelmaker aan het Hof te Brussel, en dit voor het klooster Mont Sion te Brussel. Na de Franse omwenteling werd het orgel te koop gesteld, waarbij het uiteindelijk belandde in de Leerbeekse parochiekerk.[1] Daarbij werd het naar de smaak van die tijd getransformeerd. Later werkten nog Pieter-Hubertus Anneessens en Théophile Boeckx aan het orgel. In 1989-91 werd door Stan Arnauts met Koos van de Linde als adviseur een begin van een reconstructie van de toestand van 1648 gemaakt, waarbij de kast in zijn oorspronkelijke proporties hersteld werd en 3 registers op het positief op een nieuwe, in de kast passende windlade naar historisch model terug speelbaar werden gemaakt. De waarde van de 18e-eeuwse transformatie en daarmee ook de in 1989 begonnen reconstructie van de toestand van 1648 zijn het voorwerp van een controverse, evenals de huidige plannen (2019) om het orgel in de laat 18e-eeuwse toestand terug te brengen.[2]


  • De Stevenistenkerk is gebouwd op de plaats van de woning van oud-pastoor Winnepenninckx.

Bekende inwoners

  • Philippus Winnepenninckx, voormalige pastoor

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.